abonneren

BlackBerry Bold 9700

Research In Motion (RIM) heeft recentelijk de populaire Bold en Storm van een upgrade voorzien. Is het waard te upgraden naar de nieuwelingen, of is er niets nieuws onder de zon?

De Bold 9700 is de opvolger van de Bold 9000. Gebleven zijn wifi en gps, maar het interne geheugen is verdubbeld van 128 MB naar 256 MB. De behuizing is gekrompen van 114 x 66 x 15 mm (139 gram) bij de Bold 9000 naar 109 x 60 x 14 mm (122 gram) bij de Bold 9700. Gelukkig heeft dit geen gevolgen voor het toetsenbord, dat even groot is gebleven. Ook heeft RIM niet gesleuteld aan de zwarte behuizing en de leren achterzijde, die het toestel een zakelijke uitstraling geven.

De nieuwe Bold typt even prettig als de oude Bold. Natuurlijk is het onmogelijk om foutloos te typen op de kleine toetsjes, maar het toetsenbord went verrassend snel en leent zich prima voor het typen van korte sms- en e-mailberichten. Voor complete presentaties of essays is het toetsenbord niet geschikt. Over sms gesproken: een kleine aanpassing maakt de sms-applicatie veel prettiger. Wie nu een sms-bericht opent kan meteen beginnen met het opstellen van een antwoord. Voorheen moesten we hiervoor in het menu duiken.

Een grotere stap vooruit zien we in de besturing van de smartphone zelf. De trackball is vervangen door een optisch trackpad, waarmee het navigeren door internetpagina's heerlijk werkt. Het trackpad is wel iets te gevoelig afgesteld: bij het scrollen door de e-maillijst gebeurt het niet zelden dat we een e-mail per ongeluk openen omdat we iets teveel druk op het touchpad uitoefenen. RIM claimt dat de Bold 9700 gebruik maakt van een nieuw scherm met een betere helderheid en hogere resolutie, maar dat zien we niet.

We zijn een beetje teleurgesteld in de webbrowser van de Bold 9700. De smartphone draait Blackberry OS 5, waarin de browser verbeterd is met snellere JavaScript- en CSS-verwerking. Deze snelheidswinst zien we in de praktijk eigenlijk nauwelijks terug, slechts speciale mobiele sites laden sneller dan voorheen. We hopen stiekem dat Opera snel met een nieuwe Blackberry-uitvoering van zijn Mini-browser komt.

De camera heeft een upgrade gehad van een 2-megapixel sensor naar een 3,2-megapixel sensor. Helaas zijn de foto's nog steeds matig van kwaliteit en al snel onscherp. De bediening via de trackpad is ook niet ideaal: het in- en uitzoomen door naar boven en beneden te scrollen werkt stoterig en traag.

RIM's concurrent van de iPhone App Store, Blackberry App World genaamd, is verbeterd. Er zijn een aantal nieuwe tabbladen, waarin we de 25 meest populaire gratis applicaties terugvinden, en een lijst met de meest populaire betaalde applicaties. Vroeger was er maar één lijst waarin eigenlijk alleen gratis applicaties opdoken. Wat we wel missen is de indicator die laat zien hoeveel applicaties er in een categorie zitten.

Zowel de oude Bold als de nieuwe Bold is uitgerust met een 1500 mAh li-ion-accu. RIM claimt een spreekduur van 6 uur en een standbytijd van 21 dagen. We hebben deze claims niet getest, maar de accu gaat aanzienlijk langer meer dan bij de Bold 9000. De Bold 9700 doet tijdens onze test enkele dagen op één acculading.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • klein en licht
  • goede accuduur
  • webbrowser soms traag
  • overgevoelig trackpad
De Bold 9700 is een waardige opvolger van de Bold 9000. Hij is kleiner, lichter en leent zich daarbij als een prima e-mailapparaat. Mobiel websurfen is helaas niet zijn sterkste punt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie