BlackBerry 8707v

Vodafone gaat Nederland aan de BlackBerry helpen. Met een toestel dat er voor de verandering wél goed uitziet en met een clientoplossing die een dure eigen BlackBerry-server overbodig maakt.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Wat is toch de magie van de BlackBerry? De apparaten zien er zelden aantrekkelijk uit, de multimedia-mogelijkheden zijn afwezig of op z’n best Spartaans, er zijn geen navigatieoplossingen en aanvullende software is er nauwelijks. Toch zijn in de VS en Canada honderdduizenden mensen verslaafd aan de ‘crackberry’. Is het, omdat een BlackBerry de gebruiker niet in verwarring brengt met lollige extra’s, maar zijn enige taak – het instant aanleveren van e-mail – tot in perfectie onder de knie heeft? Een ding is zeker: jarenlange ervaring met Palm en Pocket PC blijkt van weinig waarde bij het leren bedienen van de BlackBerry 8707v. Het apparaat heeft geen stylus en ook geen touchscreen; u gebruikt de knoppen en het scrollwieltje aan de zijkant om te bladeren en selecties te maken. Merkwaardig is de ondersteuning voor UMTS, aangezien de BlackBerry vrijwel uitsluitend voor tekstgebaseerde toepassingen is bedoeld en ook geen ingebouwde camera bevat voor toepassingen zoals videocalls. UMTS stelt u overigens wel in staat om gelijktijdig te bellen en te e-mailen, mocht u dit willen. Een andere merkwaardige keuze is dat het toestel geen uitbreidingsslot voor geheugenkaartjes heeft. Uit navraag blijkt dat dit uit veiligheidsoverwegingen is gedaan, om het uitlekken van bedrijfsgegevens lastiger te maken. Toch bleek onlangs dat ook de BlackBerry te hacken valt.

Vodafone biedt de BlackBerry 8707v in twee varianten aan: de BlackBerry Web Client voor particulieren en kleinzakelijke gebruikers en BlackBerry Enterprise voor grote bedrijven met een eigen mailserver. Met de Web Client-oplossing hebt u toegang tot maximaal tien POP3- of IMAP4-mailaccounts. Daarnaast kunt u internetten, bellen, SMS’en en uw agenda en adresboek beheren met deze oplossing. Het gebruik van deze functies en het instellen van de push e-mail bleek niet al te moeilijk, maar u zult wel even moeten wennen aan de eigenzinnige gebruikersinterface.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Betaalbare client-oplossing van Vodafone
  • Geen geheugenuitbreiding
  • Weinig multimediamogelijkheden
Heel Nederland straks aan de BlackBerry? Voor zakelijk gebruik is de 8707v een prima no-nonsense toestel, maar als u privé ook nog een filmpje wilt kijken of een routeplanner wilt installeren bent u met een ander type pda beter af.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: