Beste slimme sloten vergeleken: Zijn smart locks veilig?

Met een slim slot op de voor- of achterdeur is je sleutel overbodig, zie je wie er thuiskomt en weggaat en laat je gasten binnen. Hoe veilig is zo’n slot, wat zijn de mogelijkheden en wat zijn aandachtspunten als je een slim slot kopen wilt? Zoek je het beste slimme slot voor jouw woning, lees dan verder.

Slimme sloten zijn niet nieuw, maar lijken wel aan populariteit te winnen. Er komen meer modellen uit, ze zijn beter verkrijgbaar bij Nederlandse (web)winkels en fabrikanten investeren in aandacht ervoor. Interessant is dat er een handvol Nederlandse merken is dat slimme deursloten maakt. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer vertrouwen in een Nederlandse partij dan in een buitenlandse. Een objectiever voordeel is dat Nederlandse fabrikanten snappen welk type cilinder hier gangbaar is; de eurocilinder. Bijna alle slimme sloten zijn hier geschikt voor. 

Als je een slim slot overweegt, is het handig om te controleren welke cilinder er op jouw voor- of achterdeur zit. Als je een afwijkende cilinder hebt of een deur hebt waar meerdere sloten op zitten, raden we je aan vooraf contact op te nemen met de fabrikant van het slimme slot om te controleren of het slot geschikt is. Mogelijk heb je namelijk een nieuwe cilinder nodig. 

Sommige slimme sloten vereisen sowieso een aparte cilinder. Die wordt in dat geval vaak meegeleverd. Het installeren is dan iets meer werk, maar desalniettemin claimen vrijwel alle merken dat het installeren makkelijk en snel gepiept is. Veel slimme sloten werken op AA- of AAA-batterijen die je na een aantal maanden moet vervangen. Andere sloten gebruiken een accu die je na een paar maanden op moet laden via een powerbank of het stopcontact.

Laten we tien slimme sloten eens van dichtbij bekijken. Wellicht zit er wat voor je tussen.

Yale Linus

Yale is een van de bekendste spelers als het gaat om slimme sloten. Het nieuwste model kwam vorig jaar uit en heet de Linus. Een lekker duidelijke naam, zeker in vergelijking met sommige concurrenten. Het slot is eenvoudig te installeren en werkt op vier AA-batterijen. Die gaan volgens de fabrikant zes tot negen maanden mee, waarna je ze vervangt. Je krijgt een seintje als ze bijna leeg zijn. 

De Linus past over de bestaande eurocilinder aan de binnenkant van de voordeur. Je hoeft je sleutels dus niet weg te doen en het slot is van buitenaf niet zichtbaar. Het slot werkt via bluetooth low energy en gebruikt AES 128- en TLS-encryptie voor de verbinding. Zo ont- en vergrendelt hij als je in de buurt bent. Wil je de Linus op afstand bedienen, dan heb je de Connect Wifi Bridge nodig. 

Deze bridge verbindt het slot met internet en werkt via de Yale Access-app. Je kunt het slot dan ook bedienen via je digitale spraakassistent. Ook optioneel is het Smart Keypad dat je bij je voordeur ophangt. Zo kom je binnen met een eigen code. De Linus kost 249 euro en de bridge en het keypad gaan voor respectievelijk 80 en 70 euro over de toonbank.

Bold Smart Cilinder SX-33

Bold is een kleiner merk van slimme sloten, maar wel Nederlands. Met de Bold Smart Lock SX-33 van 199 euro maak je je voordeur een stuk slimmer, waarbij de benodigde cilinder wordt meegeleverd. Die vervangt je huidige cilinder. Interessant is dat je voor 59 euro Bolds installatieservice kunt inhuren om het slot in je deur te zetten. 

Het slot gaat volgens Bold minimaal twee jaar of twintigduizend activaties mee en je krijgt op tijd een seintje in de app als de batterij leeg raakt. Je ont- en vergrendelt het slot door je telefoon bij je te dragen. Je kunt in de app ook een back-uppincode instellen om het slot via een draaibeweging (zoals bij een kluis) te ontgrendelen. Handig, en eigenlijk wel noodzakelijk, voor als je je telefoon niet bij je hebt. 

Voor 99 euro koop je de Bold Connect, de bridge die het slot met internet verbindt. Zo kun je het slot altijd via de app openen en sluiten en kun je instellingen aanpassen. De bridge moet in de buurt van het slot hangen of staan en werkt als de usb-c-kabel in het stopcontact zit.

Loqed Touch Smart Lock

Als je graag een slim slot van Nederlandse bodem zoekt, komt ook het merk Loqed naar boven. Niet de grootste naam inderdaad, maar het krijgt over het algemeen positieve recensies van gebruikers. Loqed verkoopt zijn Touch Smart Lock voor een stevige 349 euro, maar levert wel een cilinder en bridge mee. Bij de sommige concurrenten moet je die los kopen van tientallen euro’s per stuk. 

Het Loqed-slot komt bovendien met vijf jaar garantie. De fabrikant belooft een accuduur van negen tot twaalf maanden via de AA-batterijen. Ook ingebouwd is een noodstroomfunctie zodat je nooit voor een dichte deur staat. Het slot is geschikt voor een eurocilinder, werkt via wifi en bluetooth en komt uiteraard met een app. 

Met die app kun je het slot overal ter wereld open- en dichtdoen en instellen dat hij automatisch ont- en vergrendelt als je aankomt en weggaat. Daarnaast kun je instellen dat het slot opent als je hem kort aanraakt – mits je je smartphone bij je draagt. Een aandachtspunt is dat Loqed (nog) niet geschikt is voor spraakassistenten en Apple HomeKit.

Dom Tapkey Pro

De Dom Tapkey Pro is een slim slot van het Franse Dom Security en kost zo’n 479 euro. Het is een van de duurste modellen die je kunt kopen. De Tapkey Pro gebruikt een eurocilinder, heeft een T90-brandwerend-kenmerk en werkt met je smartphone of speciale nfc-tags. Dom levert één tag mee, maar je kunt extra tags kopen voor twintig euro per stuk. 

Je opent en vergrendelt het slot via de Dom-app, die de bluetooth-verbinding van je toestel gebruikt. In die app kun je ook allerlei instellingen aanpassen en terugzien wie op welke momenten de deur geopend en gesloten heeft. De fabrikant biedt ook een webversie aan, mocht je je smartphone niet bij de hand hebben. Dom prijst zijn slot aan met een focus op installatiegemak en gebruiksvriendelijkheid, zaken waar concurrerende merken overigens ook graag mee adverteren. 

Het slimme slot is niet alleen bedoeld voor huishoudens, maar ook voor kleinere bedrijven of vakantiewoningen. Zo kun je gasten een nfc-tag geven zodat ze de deur gedurende een vooraf ingestelde periode kunnen openen. Goed om te weten is dat de verkooppartners veel keuze uit cilindermaten bieden. Handig als je een afwijkende cilindermaat hebt.

Yale ENTR

De meeste slimme sloten zijn van buiten af nauwelijks zichtbaar, wat prettig is als je niet wilt dat mensen weten dat je een slim huis hebt. Vind je dat niet erg, dan kun je kijken naar de Yale ENTR. Die is duidelijk herkenbaar als slim slot en dat heeft meerdere redenen. Een optioneel accessoire (99 euro) bevat namelijk een cijferpaneel om je eigen pincode in te vullen en de deur zo te openen. 

De ENTR heeft ook een vingerafdrukscanner om je op die manier binnen te laten. Sommige mensen vinden een slot met vingerafdrukscanner ideaal omdat je je vingers niet kunt vergeten en je je ook geen zorgen hoeft te maken over software/updates en een lege accu. De ENTR is ook te ontgrendelen met een speciale afstandsbediening en uiteraard via bluetooth met de Yale-app. 

Het slot past volgens Yale op bijna alle cilinders, komt met twee reguliere back-upsleutels en een micro-usb-oplader. De Yale ENTR kost – exclusief codepaneel – zo’n 250 euro. Hiermee is hij even duur als de Yale Linus, een nieuwer model, maar zonder vingerafdrukscanner.

Tedee Slot

Het Poolse merk Tedee is nog niet zo bekend, maar verkoopt sinds kort zijn eigen slimme slot in Nederland. Dit Tedee Slot kost 279 euro en werkt met een eurocilinder. Tedee raadt zelf een GERDA SLR-cilinder aan en verkoopt die in verschillende afmetingen voor 49 euro. Maar zo’n cilinder is dus niet vereist. 

Het slot werkt op een 3.000 mAh LiPo-batterij die volgens de fabrikant tot zes maanden meegaat op een acculading. Daarna steek je de usb-kabel vanuit het stopcontact of een powerbank in het slot en laad je de accu op. Het Tedee Slot werkt via bluetooth en TLS 1.3-beveiliging en kan automatisch ver- en ontgrendelen op basis van je bluetooth-locatie. 

Als je het slot slimmer wilt maken, heb je de 99 euro kostende Tedee Bridge nodig. Die verbindt het slot met internet, zodat je hem via de smartphone-app kunt bedienen. Ook krijg je dan direct meldingen als iemand thuiskomt of weggaat. De bridge is als veilig bestempeld door het onafhankelijke Duitse testinstituut AV Test. Dat zegt zeker niet alles, maar maakt in ieder geval duidelijk dat de beveiliging niet zomaar te kraken is.

Danalock V3

Het Danalock V3 is een slim slot van het Deense Danalock. Het merk specialiseert zich in slimme sloten en verkoopt de Danalock V3 in meerdere kleuren voor 199 euro. Het slot werkt met een eurocilinder en is eenvoudig te installeren. De batterijduur van het slot is maximaal een jaar, waarna je de CR123A-batterijen moet vervangen. 

Het slot gebruikt een digitale AES 256-versleuteling en TLS 1.2-protocol en werkt via bluetooth. De Zigbee- en Z-Wave-standaarden worden ook ondersteund. Je kunt instellen dat het slot automatisch opent en vergrendelt als je aankomt en weggaat. Voor de wififunctionaliteiten via de app heb je de – opvallend compacte – Danabridge V3 nodig. Deze bridge verbindt via bluetooth met het slot en maakt onder meer Apple HomeKit-ondersteuning mogelijk. De bridge kost 80 euro. 

Heb je je telefoon even niet bij de hand of wil je gasten toegang geven tot je huis? Met de optionele Danapad V3 (99 euro) kun je het slimme slot openen via een toegangscode. De codes en hoelang ze werken bepaal je zelf in de app. De Danapad V3 hang je vlakbij je deur op en werkt op vier AAA-batterijen.

Nuki Smart Lock 2.0

Nuki behoort tot de populairste merken van slimme sloten en draait dan ook al heel wat jaren mee. Het meest recente model is de Nuki Smart Lock 2.0. Heel nieuw is deze overigens niet, want dit slot is sinds eind 2018 beschikbaar. De Smart Lock 2.0 kost 199 euro en werkt met diverse, optionele accessoires. 

Zo verkoopt Nuki de Fob, een bluetooth afstandsbediening van 39 euro die het slot met een klik ver- of ontgrendelt. Je kunt ook het 79 euro kostende Keypad-cijferpaneel naast de deur ophangen om met een zescijferige pincode binnen te komen. Daarnaast is het mogelijk verschillende codes voor gasten in te stellen. Het slot zelf werkt via bluetooth met de smartphone-app. 

Wil je ’m aan wifi koppelen om het slot van waar dan ook te kunnen bedienen en gebruik te maken van smarthome-integraties als Apple HomeKit? Dan heb je de 99 euro kostende Nuki Bridge nodig. Die hang je aan het stopcontact, binnen vijf meter van het slot. De Smart Lock 2.0 is volgens Nuki in drie minuten te installeren en past over je bestaande cilinder en sleutel. Het slot is als veilig beoordeeld door het Duitse testinstituut AV Test.

Xiaomi Mijia deurslot

Als je fan bent van de meer exotische merken, is een model van Xiaomi het overwegen waard. Xiaomi is vooral bekend van zijn smartphones, maar brengt via aanverwante bedrijven ook honderden andere producten uit. Het merk Mijia verkoopt bijvoorbeeld slimme deursloten onder de naam van Xiaomi en Aqara

Het voornaamste nadeel van de sloten is de verkrijgbaarheid: je kunt ze alleen kopen bij buitenlandse webwinkels. Met oog op de garantie niet ideaal, al verstuurt een deel van de aanbieders vanuit België. De prijzen van de sloten lopen ook uiteen, waarbij de Aqara N100 met ongeveer 200 euro een van de goedkoopste modellen is. Dit slot gebruikt een ‘level C lock cilinder’ en is te ontgrendelen via bluetooth, Apple HomeKit, een eigen pincode en je vingerafdruk. 

In het handvat zit een ronde uitsparing met een vingerafdrukscanner. Als je een Xiaomi-smartphone of Mi Band 4-fitnesstracker hebt, kun je het slot ook ontgrendelen via de nfc-chip. Mijia biedt ook een app aan om gebruikers aan te maken zodat je kunt zien wie wanneer thuiskwam of wegging. Het slot werkt op acht AA-batterijen en heeft een usb-c-poort voor noodstroom. Een noodsleutel zit ook in de verpakking.

Netatmo Slim Deurslot

Netatmo’s slimme slot is een vreemde eend in de bijt. De fabrikant kondigde het Slimme Deurslot en Sleutels – zoals het slot officieel heet – begin 2020 aan, maar heeft ’m nog steeds niet uitgebracht. Navraag leert dat het product nog in ontwikkeling is, zonder concrete releasedatum of adviesprijs. 

Het deurslot valt ook op door zijn aanpak. Je opent het slot namelijk via een van de drie meegeleverde nfc-sleutels, die je daadwerkelijk in het slot steekt. Je kunt een sleutel voor twee slimme sloten gebruiken. Heb je behoefte aan meer dan drie sleutels, dan zijn die te koop en daarna kun je ze zelf programmeren. Het Netatmo-slot werkt niet via wifi maar via bluetooth. Apple’s HomeKit-platform wordt wel ondersteund. 

Je kunt het slot niet op afstand bedienen. Netatmo zegt dat dit een bewuste keuze is om het slot veiliger te maken. Ligt je speciale sleutel binnen en sta je daarom voor een dichte deur? Dan kun je hem openen door je smartphone bij het slot te houden, maar alleen als je toestel een nfc-chip heeft. Je kunt het slot dan fysiek opendraaien. Bij de aankondiging van het slot sprak de fabrikant over een adviesprijs tussen de 350 en 400 euro, inclusief drie sleutels.

Is een slim slot veilig of te hacken?

De belangrijkste vraag bij een slim slot is: is hij veilig? Een kwetsbaar slot zwaait letterlijk de deur open voor criminelen, wat grote financiële en emotionele gevolgen kan hebben. Fabrikanten zetten daarom groots in op de beveiliging van hun sloten. Ze gebruiken AES 128- of 256-encryptie en TLS-encryptie om de verbinding tussen jouw toestel en het slot privé te houden, zodat kwaadwillenden er niet tussen kunnen komen. Bovendien zijn de meeste apps om je slimme slot te bedienen beveiligd met tweestapsverificatie, wat de veiligheid verder bevordert. 

Toch valt het niet uit te sluiten dat je favoriete slimme slot een keer gehackt wordt. Want in 2019 kraakten onderzoekers bijvoorbeeld de beveiliging van de Zipato SmartHub en bleek het kinderlijk eenvoudig om van buitenaf de eerder benoemde Nuki Smart Lock 2.0 te resetten. Dit is dus een afweging die je voor jezelf moet maken. Je wilt immers met een veilig gevoel de deur achter je dicht kunnen slaan.

Conclusie

Als je erover nadenkt om je voor- of achterdeur slim te maken, kun je kiezen uit uiteenlopende slimme sloten van diverse merken. Buitenlandse spelers, maar ook een paar van Nederlandse bodem. De prijzen verschillen ook, net als de functies van de sloten. Je kunt dus zelf bepalen welk slot het beste bij jou past, waarbij je moet opletten dat sommige sloten pas optimaal werken als je de optionele accessoires ook aanschaft. 

Controleer ook of je potentiële slot op je deur past. Mogelijk heb je een nieuwe cilinder nodig. Als je een deur met afwijkende sloten gebruikt, is een slim slot misschien helemaal niet mogelijk. 

Naast de technische haalbaarheid speelt ook het beveiligingsvraagstuk mee. Slimme sloten van gerenommeerde partijen zijn goed getest en dus erg veilig, maar alles is te hacken. Een reguliere huissleutel is na te maken en het slot is te kraken, maar bij een slim slot is de digitale beveiliging een groot punt van aandacht. Tenslotte: als je niet alleen woont, is het verstandig om je huisgenoten vooraf te vragen of zij positief staan tegenover een slim slot.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Review, Security

Tags: security, iot, netatmo, bold, yale