Be Quiet Pure Power L8

Wie een pc met een moderne processor zonder of met een mid-range losse videokaart wil samenstellen, heeft in de regel genoeg aan een voeding met een capaciteit van 300 of 350 watt. Voor deze doelgroep bekijken we de Be Quiet Pure Power L8.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • efficiënt
  • zeer stil
  • stabiele voltages en lage ripple
  • relatief lage prijs
  • Minpunten
  • niet modulair

Het merk Be Quiet is in thuisland Duitsland al sinds jaar en dag marktleider op het vlak van pc-voedingen en ook in Nederland timmert men hard aan de weg. Zoals de naam van de firma al doet vermoeden staat een geruisloze werking hoog in het vaandel.

De Pure Powers is een betaalbare reeks voedingen. De door ons geteste 300W- en 400W-modellen kosten gemiddeld € 44 en € 52. Bovendien levert Be Quiet modellen van 350, 500 en 600 watt. De voedingen zijn voorzien van een 80Plus Bronze-certificaat en zouden bij 50 procent load dus minimaal 85 procent efficiënt moeten zijn.

Beide voedingen bieden slechts twee molex-connectors. Het 400W-model heeft 4x sata-power, het 300W-model 3x. Op de 400W-voeding vinden we bovendien twee 6/8-pin peg-connectors voor een losse videokaart, op de 300W-versie is dat er één. Het is een gebruikelijke hoeveelheid connectors voor dit segment. Beide voedingen hebben een 12cm Be Quiet Silentwings ventilator.

De voedingen bieden probleemloos hun maximale capaciteit van 300 en 400 watt. Zelfs bij maximale belasting blijven alle voltages zeer ruim binnen de daarvoor gestelde marges van 5 procent. De efficiëntie is prima: 86 procent bij 200W load. Maar ook bij zeer lage belastingen van 25, 50 en 100 watt, zoals gebruikelijk bij systemen zonder losse videokaart, zijn beide voedingen veel efficiënter dan gebruikelijk in dit segment. Zonder belasting meten we geen noemenswaardig lekvermogen en de zogenaamde ripple, ofwel de ruis op de geleverde voltages, is ook bijzonder laag te noemen. De geluidsproductie ten slotte is zoals we van Be Quiet mogen verwachten: érg laag. Met 100W belasting meten we op 10 centimeter afstand bij beide voedingen zo’n 26 dB(A). Dat betekent dat je ze met de beste wil van de wereld niet kunt horen.

De voedingen zijn niet modulair, maar dat mag je voor deze prijzen niet verwachten. De kabels zitten dus vast aan de voeding, maar zijn wel netjes gesleeved, ofwel voorzien van kabelhoezen, wat ervoor zorgt dat de voedingen alsnog een luxe uitstraling hebben.

Vergelijken we de Pure Power L8’s met andere voedingen die we in dit segment hebben getest, dan kunnen we maar één conclusie trekken: dit zijn aanraders!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Voedingen

Tags: be quiet, voedingen