}
abonneren

Avid Liquid 7 Pro

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De DV-camera ontdekt? Dan wordt het tijd om serieus aan het monteren te gaan.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met Avid Liquid kunt u zowel analoge als digitale video inladen, de video professioneel bewerken met tientallen verschillende effecteditors, voorzien van surroundgeluid en exporteren in bijna ieder denkbaar bestandsformaat. Daarnaast beschikt Avid Liquid over een compleet dvd-authoringprogramma. Avid Liquid biedt zóveel en is zó omvangrijk dat het niet eenvoudig is dit pakket onder de knie te krijgen. Wat al begint met de installatie. Na een eenvoudige installatie krijgen we met geen mogelijkheid het testproject afgespeeld. Pas na installatie van de nieuwste nVidia-drivers en het uitschakelen van zowel de firewall als de virusscanner kunnen we de beelden afspelen.

Interface

De interface van Liquid heeft een aantal kleine veranderingen ondergaan. Zo kunt u nu in plaats van het bronvenster het projectenvenster getoond krijgen als u met één monitor werkt. Daarnaast zijn er drie knoppen aan het menu toegevoegd die u snel toegang geven tot het importeren, bewerken en exporteren van uw materiaal.
Om de overstap voor Pinnacle Studio-gebruikers te vereenvoudigen is het nu mogelijk een speciale Studio-template te laden die het uiterlijk van de tijdlijn vereenvoudigt. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om de interface van Liquid naar uw hand te zetten. Vensters zijn niet schaalbaar en u kunt geen eigen werkbladen samenstellen. Veel kostbare ruimte gaat hierdoor verloren en in een aantal vensters moet daarom onnodig verticaal en zelfs horizontaal worden gescrold.

Import...

Video importeren via de bijgeleverde break-out box is eenvoudiger geworden door EZ-capture. Hiermee kunt u direct aan de slag zonder u te hoeven bekommeren om een compleet loggingsysteem. Wilt u dat wel, dan kunt u gebruikmaken van de oude module. Het importeren van avi-bestanden is aanzienlijk sneller geworden, doordat bij het importeren de video niet langer van de audio wordt gescheiden.
De trimmogelijkheden op de tijdlijn zijn beperkt tot het inkorten of verlengen van clips. Voor geavanceerde trimfuncties als rolling en slip edit is het trimvenster noodzakelijk. De functies van het trimvenster zijn beperkt en bieden u niet de mogelijkheid om de in- of uitpunten van vier clips tegelijk te tonen.
De bewerkingsmogelijkheden van uw montage zijn verruimd door de toevoeging van een aantal nieuwe effecteditors als dreamglow, soften en duochrome. Liquid kent tientallen effecteditors waarmee de effecten op maat kunnen worden gemaakt. Behalve effecteditors beschikt Liquid ook over een wipe, tijdwarp, kleur, keying, 2D- en 3D-editors. Het is lastig om snel thuis te raken in het werken met deze editors. Dat komt voornamelijk door een overvloed aan pictogrammen waarvan niet direct duidelijk is waarvoor ze dienen.
Multikanaals geluid afspelen kan met Liquid nu ook, mits u beschikt over een DirectX-compatibele geluidskaart. Voor het optimaliseren van geluid kunt u gebruikmaken van een beperkt aantal geluidseffecten die u kunt
uitbreiden met vst-plug-ins van derden. Nieuw is de integratie van Smartsound. Hiermee beschikt u over tal van gratis rechtenvrije muziekcompilaties die u op lengte in uw montage importeert.

... en export

De exportmogelijkheden zijn verruimd met een aantal bestandsformaten, zoals divx, 3gp, real media en Windows Media HD. Tevens kunt u met Liquid professionele dvd's maken. U kunt hiervoor gebruikmaken van de dvd-wizard of dvd-editor, die niet zijn vernieuwd. De aangeboden menusjablonen kunt u aanpassen of u kunt ervoor kiezen om menu's geheel opnieuw te ontwerpen in Liquid of Photoshop.
De vernieuwingen in Liquid 7 zijn er vooral op gericht om beginnende gebruikers zich sneller thuis te laten voelen in dit pakket. Functies als EZ capture, Smartsound en de Studio 10 template voor de tijdlijn zijn hiervoor prima middelen. Jammer is dat Avid alleen grijpt naar nieuwe middelen en niet de bestaande interface probeert te vereenvoudigen. De gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie zouden daardoor alleen maar kunnen toenemen. Desalniettemin blijft Liquid een compleet pakket met ongekende mogelijkheden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Complete oplossing voor het bewerken van video.
  • Ondersteuning voor veel verschillende bestandsformaten.
  • Matige trimmogelijkheden.
  • Geen vrijheid om interface naar de hand te zetten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI