abonneren

AVC HD Suite

Avchd-bestanden afspelen en bewerken is voor velen nog een groot probleem. Elecard biedt een oplossing in de vorm van de Elecard AVC HD Suite. De suite bestaat uit drie programma's waarmee u avchd-bestanden kunt afspelen, bewerken en converteren.

AV CHD Editor

De avchd-editor van Elecard is niet bijzonder, maar wel handig. Er kunnen verschillende projecten worden aangemaakt waarin u avchd- en mpeg2-bestanden kunt importeren. U krijgt bij het selecteren van een geïmporteerd bestand de noodzakelijke gegevens te zien, zoals naam, duur, type stream en gebruikte audio- en videocodec. De geïmporteerde bestanden kunt u op een tijdlijn plaatsen die in schaal te vergroten en te verkleinen is. Na het plaatsen van in- en uitpunten verwijdert u de gedeelten die u niet wilt. Vervelend is dat er na het verwijderen een corrupt beeld wordt getoond, maar als u de videoclips weer aansluit, is het beeld weer goed. Na het knipwerk kan de tijdlijn worden geëxporteerd naar een mpeg2-bestand. Irritant is dat het exporteren van mts-bestanden niet lukt, omdat de editor dan vastloopt. Het exporteren van mpeg2-bestanden gaat wel goed. De bitrate van de geëxporteerde bestanden is hetzelfde als die van het bronmateriaal.

AVC HD Player

Het is prettig dat er meer multimediaspelers op de markt komen die avchd-bestanden kunnen afspelen zonder allerlei extra plugins te hoeven installeren. De Elecard AVC HD Player speelt standaard niet avchd-bestanden af, maar ook avi-, mov-, mpeg2-, vob- en wav-files. Wilt u ook andere bestanden afspelen, dan kan dat. Bij de instellingen kunt u alle video- en audiocodecs selecteren die op uw computer aanwezig zijn. De Elecard AVC HD Player is behalve met de muis ook te bedienen met het toetsenbord en ondersteunt hardware-acceleratie, zodat de processor tijdens het afspelen minder wordt belast. Tijdens het afspelen van de video kunt u allerlei informatie opvragen over het videobestand. Behalve informatie over de bitrate, resolutie en codecs, toont de AVC HD Player ook per frame of dit een i, b of p mpeg-frame is. Maar de AVC HD Player kan meer. U kunt afbeeldingen in elke gewenste resolutie grabben in bmp-, jpg-, tiff-, gif- en png-formaat en u kunt zelfs videobestanden inkorten en opslaan als een ander bestandsformaat - handig! Waar de AVC HD Editor tekortschiet, biedt de AVC HD Player de helpende hand. Mts-bestanden kunt u na het inkorten opslaan als MPEG2 Transport of Program Stream, asf- of als ongecomprimeerd bestand.

AVC HD Converter

De AVC HD Converter is bedoeld voor het omzetten van avchd-bestanden naar een ander formaat. U hebt daarin de keuze tussen avi, avi dv25 en alle varianten van mpeg2. U kunt bestanden toevoegen aan een batchlijst om de export van meerdere bestanden te vereenvoudigen. Desgewenst kunt u per bestand het exportprofiel aangeven. Er is een ruime keuze aan exportprofielen. Zelf nieuwe profielen aanmaken kan ook. Tot op detail zijn de exportinstellingen te bepalen. Maakt u een verkeerde keuze, dan geeft de converter dit aan, zodat u de instellingen kunt aanpassen. Elecard AVC HD Converter is een van de weinige converters die naar mpeg2-bestanden kan exporteren met een maximale bitrate van 80 Mbit/s. De kwaliteit is verbluffend en er is dan ook geen kwaliteitsvermindering waar te nemen!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • genereert mpeg2-bestanden met hoge bitrate
  • goede converter
  • handige multimediaspeler
  • editor is te beperkt en niet geheel foutloos
Voor velen zal Elecard AVC HD Suite de ideale oplossing zijn voor het afspelen en converteren van avchd-bestanden. Het minste onderdeel is de editor, die eigenlijk te weinig kan en als enige voordeel het combineren van avchd-bestanden biedt. Op de AVC HD Player en AVC HD Converter valt daarentegen niets aan te merken. Deze zijn van hoge kwaliteit en prettig in gebruik. Elecard AVC HD Suite is, mede door de gunstige prijs, een aanwinst voor iedereen die met hd-bestanden werkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: