abonneren

Avast! 4 Home Edition

Alwil levert deze populaire gratis virusscanner. Maar een echte, complete suite heeft Alwil niet. Toch testen we Avast! op verzoek van vele lezers die dit product een keer getest willen zien. En inderdaad, de detectie van virussen en malware is bovengemiddeld goed.

Systeemimpact

De systeemimpact van Avast is relatief gezien niet gering; 5 procent. Toch zijn er suites die zwaarder zijn zoals bijvoorbeeld Trend Micro en Panda. Het geheugengebruik is laag - maar 8 MB - en ook voor de prijs (gratis voor de Home editie) hoeft u Avast! niet te laten liggen.

Virus attack!

We hebben bergen virussen en andere ellende op Avast!losgelaten. Maar liefst 1533 'wilde virussen' die actief waren op internet op het moment van schrijven en maar liefst 64.437 backdoors, 41.527 bots/zombies, 429.686 trojans en 90.192 wormen. Inderdaad; vijftienhonderd traditionele virussen tegen een verbazingwekkende 625.842 stuks overige malware! Virussen veroorzaken relatief de grootste schade aan uw pc, maar virussen worden tegenwoordig nog maar zelden gemist, en omdat hun aantal relatief snel afneemt is het stoppen van alle virussen gemakkelijker dan ooit voor antivirussoftware. Avast! weet alle virussen tegen te houden zonder moeite.

Malware attack!

Malware is een ander verhaal. Deze groep digitale rotzooi groeit in razend tempo en is dan ook lastiger tegen te houden. Op veiligheids gebied is dus het tegenhouden van malware de grootste uitdaging voor beveiligingssoftware. De gemiddelde internet security suite mist op dit moment van schrijven zo'n 3,75 procent aan malware, wat staat voor 23.473 stuks. Avast! mist in onze test maar 1,27 procent en scoort dus veel beter dan gemiddeld, en dat voor een gratis product!

Reactietijd

De veiligheid van een beveiligingssoftware valt en staat met de responstijd van de leverancier. Hoe nuttig is uw antivirussoftware immers wanneer een cruciale update uren op zich laat wachten? Een reactie tussen twee en vier uur wordt gezien als acceptabel. Avast! ligt hier boven in de negatieve zin des woords. Avast! heeft 6-8 uur nodig om met nieuwe updates te komen.

Inventarisatie

Beveiliging draait tegenwoordig allang niet meer alleen om antivirus en malware. Ook andere software draagt bij aan de veiligheid van uw pc. Hoewel Avast! een soort van firewall heeft (Network Shield) missen we zaken als antispam. Het missen van antispam is een groot gemis. Wel is Avast! volledig Nederlandstalig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • 100% beveiliging tegen virussen
  • goede bescherming tegen malware
  • systeemimpact relatief zwaar
  • responstijd niet heel hoog
  • weinig overige features
Avast! is als gratis product favoriet bij velen, en op zich is dat begrijpelijk. De bescherming tegen virussen en malware is uitstekend en de 5% systeemimpact wordt door velen voor lief genomen. Wel zien wij in de toekomst graag meer features - al dan niet tegen betaling - en een hogere responstijd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags:

Laatste reactie