Asus Eee Pad Transformer

Een selecte groep mensen gniffelde in hun vuistje toen Apple de iPad aankondigde. Het idee was belachelijk: een nieuwe form factor waar voorheen niemand enige interesse in had getoond? Inmiddels heeft elke fabrikant wel één of meerdere tablets op zijn roadmap en lijkt de acceptatie een voldongen feit.

We moeten toegeven dat de Eee Pad Transformer niet gebukt gaat onder de meest charmante naam, maar deze Honeycomb (Android 3.0)-tablet wist de tongen wel los te maken: niet alleen lijkt de tablet qua afmetingen veel op Apple's iPad, maar de Transformer is de eerste tablet die ook echt de aanval inzet op netbooks. De 10,1-inch tablet kan namelijk gecombineerd worden met een toetsenbord-dock, waarmee de tablet als notebook te gebruiken is.

Okay, we denken niet dat de Transformer een Windows- of Mac-laptop overbodig maakt. Honeycomb is een goed mobiel besturingssysteem, maar nog niet volwassen genoeg om de gevestigde namen de deur uit te werken. Neem knippen en plakken. Dit is nooit een sterk punt geweest van smartphones en zelfs op Honeycomb werkt het niet zo soepel als op een desktop. Als je de Transformer als een laptop wilt gebruiken, dan zal knippen en plakken tot de basisbewerkingen horen. Op dit moment moet je hiervoor nog wisselen tussen het toetsenbord en het touchscreen. En het bedienen van het touchscreen wanneer de Transformer in het dock zit, is dankzij de hoek onhandig en omslachtig.

Omgaan met de Transformer als tablet is een probleem en voelt vreselijk natuurlijk aan. Pas wanneer we het toetsenbord aansluiten, raken we in de war. We gaan dan instinctief met de Transformer om als laptop en proberen alle bewerkingen met muis en toetsenbord uit te voeren. En waar Windows niet geoptimaliseerd is voor touchscreens, is Android absoluut niet geoptimaliseerd voor dit soort invoerapparaten.

Een ander punt zijn de toetscombinaties waar we onder Windows en Mac aan gewend zijn. Zo kun je ctrl+v vergeten, wat tot een hoop frustratie leidt. We vermoeden overigens wel dat dit soort onvolkomenheden in toekomstige versies van Android gladgestreken gaan worden. Onhandiger is dat we bij het typen vaak tegen het touchpad aankomen, waardoor de cursor verspringt. Gelukkig is het touchpad uit te schakelen, al geldt dit helaas niet voor de pijltjestoetsen.

Hoewel het misschien lijkt dat we niet erg onder de indruk zijn van de Transformer, moeten we benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Het product heeft zijn eigenaardigheden, maar de Transformer is zelfs als laptop goed te gebruiken. Sd-sloten op de tablet en het dock zorgen ervoor dat je de opslagcapaciteit eenvoudig kunt uitbreiden en snel bewerkingen op foto's kunt uitvoeren (een mobiele versie van Photoshop is meegeleverd). Zakelijke gebruikers hebben aan Polaris eenvoudige doch functionele software om documenten en spreadsheets te bewerken en het ingebouwde bestandsbeheer maakt het mogelijk om eenvoudig bestanden te kopiëren en verplaatsen, al zullen Windows-gebruikers wel moeten wennen aan het Linux-bestandssysteem. Zo kost het wat tijd om de tweede sd-kaart te vinden...

Het toetsenbord typt overigens prima. De chicklet-toetsen voelen stevig aan en dankzij een speciale shortcut-toets zijn de meestvoorkomende Android-functies snel te benaderen. Wie op zoek is naar een ethernetaansluiting heeft pech: de Transformer is gebouwd voor draadloze netwerken, waardoor we niet verwachten dat deze tablet erg populair zal worden bij systeembeheerders. De wifi-functionaliteit werkt overigens vlekkeloos en Asus heeft beloofd dat er spoedig ook modellen met een 3G-module op de markt komen.

Eén van de hoogtepunten van de Transformer is het geweldige 10,1-inch scherm. Graphics zijn helder en duidelijk, waardoor typen en lezen een genot is. Asus heeft ook een goede balans gevonden in het aanpassen van Android aan de eigen wensen. Op het thuisscherm vind je alleen een Asus-eigen e-mailteller en weerswidget; beiden zijn handig genoeg om te houden. De rest van de Asus-applicaties zijn netjes tussen de standaard Android-applicaties te vinden.

Wil je in contact blijven met vrienden, familie of zakelijke partners, dan kan dit met de webcam aan de voorzijde. Google Talk ondersteunt videochat, evenals enkele andere applicaties in de Android Market. Skype ondersteunt nog geen video op Android, maar we nemen aan dat dit niet lang meer duurt. De camera aan de achterzijde is minder praktisch. Hij presteert even goed als een camera in een mobieltje, maar een tablet gebruiken als fototoestel is onwennig en onpraktisch.

Een tweede hoogtepunt van de Transformer is zijn accuduur. De losse tablet kan de 10-uur accuduur van de iPad niet evenaren, maar met acht tot negen uur autonomie valt er weinig te klagen. Asus scoort echter extra punten door een extra accu in het toetsenbord-dock te verstoppen. Deze is goed voor nog eens acht tot negen uur; het dock kan ook gebruikt worden om een lege tablet tot leven te wekken.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • stijlvol

  • degelijke behuizing

  • eenvoudig te gebruiken

  • goede prestaties

  • geen vervanging voor laptop

Met de Eee Pad Transformer heeft Asus een tablet neergezet die zakelijke gebruikers meer aan zal spreken dan de Apple iPad. De Transformer is geen onverdeeld succes, zeker als het gaat om het vervangen van een Windows-laptop, maar het is hoe dan ook een geweldig stukje hardware die je niet teleur zal stellen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten