abonneren

Ashampoo Uninstaller 5

In zeker 99 procent van alle gevallen verloopt het installeren van software vlekkeloos, iets dat van het verwijderen helaas niet gezegd kan worden. Een uninstaller biedt uitkomst.

Alhoewel de-installatie wel steeds beter wordt, zijn er toch nog heel wat programma’s die bij het verwijderen rommel achterlaten in het register of op je schijf. Om die vervuiling tegen te gaan zijn er volop uninstallers voorhanden, zoals de nieuwste van Ashampoo, die luistert naar de originele naam Uninstaller 5.
Speciale verwijdersoftware kan op twee manieren te werk gaan: tijdens een installatie wijzigingen bijhouden of geïnstalleerde software en zijn registervermeldingen analyseren. Die tweede methode is onmisbaar. Zonder zou een uninstaller immers niets extra’s kunnen aanvangen met reeds geïnstalleerde software. De bekende gratis Revo Uninstaller werkt volgens dit principe. Het monitoren van nieuwe installaties levert uiteraard meer kans op volledige verwijdering achteraf.
Uninstaller van Ashampoo biedt beide mogelijkheden en de installatiemonitor kan handmatig of automatisch worden gestart. Die laatste optie heet Guard en biedt allerlei triggers om te bepalen of een installatie wordt gestart. Helaas weet je hiermee nooit honderd procent zeker dat het programma niets over het hoofd ziet, waardoor handmatig de voorkeur verdient. Deze optie vereist dat je voor het installeren van een programma Uninstaller start en vervolgens het te installeren bestand naar een vak sleept. Na afloop geef je aan dat het installatieproces klaar is. Uninstaller slaat dan een logbestand van de systeemwijzigingen op; een methode die al werkte voor CleanSweep – de oerversie van dit soort programma’s.
Naast deze mogelijkheden biedt Ashampoo Uninstaller een scala aan gangbare opruimtools, van zichzelf of ingebouwd in Windows, zoals een registeropruimer, een dubbele bestandenzoeker, een lettertypebeheerder, enzovoort.
De verwijdertechniek presteert voor bestaande programma’s slechter dan het gratis Revo Uninstaller, terwijl het vooraf monitoren van nieuwe installaties extra werk betekent. De aanvullende tools bieden weinig extra’s en kennen volop gratis alternatieven. Dat alles maakt Ashampoo Uninstaller tot een aardig product, waarvoor we echter niet willen betalen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: Ashampoo

Nieuws headlines

Laatste reactie