Review: Archos 50c Oxygen, nieuwste smartphone van Archos

Er lijken op dit moment enkele wetmatigheden te gelden voor smartphones. De schermen krijgen een steeds hogere resolutie, de camerasensors ook en de processor krijgt steeds meer kernen. De Archos 50c Oxygen heeft maar liefst acht kernen, die allemaal tegelijkertijd kunnen worden ingeschakeld.

Archos richt zich over het algemeen met name op de instap- en mid-range-markt, ook als het gaat om smartphones. Daar is deze 50c Oxygen geen uitzondering op. Voor om en nabij de 200 euro kun je hem kopen. Daar krijg je een toestel voor met een HD-scherm (1280x720 pixels), 1 GB werkgeheugen, twee sim-kaartaansluitingen en plaats voor een micro-sd-kaartje. Op basis van de specificaties alleen is het dus zeker een interessant toestel. Het ziet er verder ook redelijk strak uit en is lekker dun.

Lees ook: WhatsApp brengt betere smartwatch-support uit

Beeldscherm

Een 1280x720 pixels tellend beeldscherm is dus prima voor deze prijs. De kwaliteit van het scherm is eveneens goed. Door het gebruik van IPS-technologie zijn kijkhoeken en kleurreproductie voldoende tot ruim voldoende. Dat niet alleen, ook op een zonnige zomerdag is het scherm buiten nog goed af te lezen, onder andere dankzij de vrij hoge maximale helderheid. Je moet wel van een grote telefoon houden als je voor dit toestel gaat, want de schermdiagonaal is 5 inch.

Twee sim-kaarten

Als je in een grensgebied woont, of je wilt je privé- en je werk-sims bij elkaar in een apparaat hebben, dan kan een dual-sim-toestel uitkomst bieden. In het geval van deze Archos moet je er bij het aanschaffen van een tweede kaartje wel rekening mee houden dat je een micro-sim en een full-size sim kunt plaatsen. Dat helpt natuurlijk wel bij het uit elkaar houden van de twee kaarten/abonnementen. Het is namelijk van belang om de juiste sim in de juiste gleuf te plaatsen. Alleen de eerste aansluiting ondersteunt 3G, de tweede valt terug tot maximaal 2G. Dit houdt in dat je het abonnement waarmee je het vaakst gebruikmaakt van je databundel aan de eerste sim moet toewijzen. Met de tweede sim raden we je aan om alleen maar te bellen, sms’en en berichten te sturen via WhatsApp en dergelijke diensten. Surfen is via 2G namelijk geen pretje. 

Acht kernen

Dit toestel valt voor de volger van de smartphone-wereld met name op door de aanwezigheid van de MediaTek MT6592-SoC. De processor op die chip heeft namelijk niet minder dan acht rekenkernen. Nu is dat niet zo opvallend, want dat hebben we eerder ook al gezien bij bijvoorbeeld de Exynos 5 Octa die Samsung gebruikt in de nieuwe Galaxy Tab S en andere producten. Dat is echter een chip volgens het big.LITTLE-principe, waarbij er nooit meer dan vier kernen tegelijkertijd werken, afhankelijk van hoeveel rekenkracht er vereist is. Een dergelijke processor is namelijk onderverdeeld in vier krachtige en vier minder krachtige en zuinige kernen. Dat is bij de MT6592 dus niet zo. Daar zijn het acht dezelfde kernen, die ook allemaal tegelijkertijd kunnen worden ingeschakeld. Het zijn kernen van hetzelfde type als de zuinige kernen in de big.LITTLE-architectuur. Samen leveren die best een forse rekenkracht, die te vergelijken is met de van topmodellen van vorig jaar.

Voor meer informatie: www.archos.com

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goedkoop

Goede specificaties

Goed scherm

Minpunten

Nut van acht cores beperkt

Accuduur valt tegen

Geen 4G

Conclusie

We vragen ons overigens wel af wat het nut is van acht kernen die tegelijkertijd kunnen worden ingeschakeld. Er zijn eigenlijk geen toepassingen te bedenken waarbij je acht gelijktijdige threads nodig hebt. Het werkgeheugen van 1 GB waarmee het geheel wordt gecombineerd, spreekt daarnaast ook niet tot de verbeelding. De accuduur is volgens onze tests ook niet bijzonder te noemen, dus daarvoor biedt het ook geen voordelen....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten