abonneren

Archos 101 G9 8GB

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Met de 101 G9 heeft Archos een Android-tablet die de toets der kritiek kan doorstaan. De Archos 101 G9 is een tablet met Android Honeycomb 3.2 en kan zich meten met de Honeycomb-tablets van de concurrentie, zonder dat daar direct de hoofdprijs voor betaald moet worden.

De Archos 101 G9 is niet bijzonder opvallend van uiterlijk. Hij heeft met z'n breedbeeldscherm en brede randen in lengterichting een breed, maar slank uiterlijk. Door de brede uiteinden ligt de tablet in landschapmodus prettig in de hand. Het lage gewicht van 650 gram draagt daar zeker ook aan bij. De lange zijden van het scherm zijn lekker smal. De grijze kunststof kast is verder niet bijzonder stevig, maar voldoet.

De Archos 101 G9 is een volwaardige tablet gebaseerd op een dualcoreprocessor en een prima functionerend capacitief touchscherm. Het mva-beeldscherm heeft niet de beeldkwaliteit van een ips-scherm, dat in bijvoorbeeld de iPad gebruikt wordt, maar biedt toch een heel bruikbare beeldkwaliteit, kleurweergave en contrast. De helderheid laat nog wel wat te wensen over, wat vooral hinderlijk kan zijn bij gebruik in helder zonlicht.

De Archos 101 G9 heeft veel aansluitingen. Er is een micro-sd-slot voor het uitbreiden van de standaard in ons testexemplaar aanwezige 8 GB opslagruimte. Via de mini-hdmi-aansluiting sluit je een groot beeldscherm aan en via de mini-usb sluit je de tablet als slave op een pc aan. De Archos kan ook als usb-host functioneren, zodat je bijvoorbeeld een externe schijf of fototoestel kunt aansluiten als bron van externe informatie. Wel heb je daar een speciale usb-otg (On The Go)-kabel voor nodig.

Bijzonder aan de tablet is de uitsparing voor een optionele usb-dongle voor het gebruik van mobiele 3G-netwerken. Deze dongle is een standaard usb-dongle die perfect achter het daarvoor bestemde luikje achterop de tablet past, maar ook gewoon voor een laptop kan worden gebruikt. Na het inpluggen in de tablet en het aanvinken van de benodigde opties, beschik je over een prima werkend mobiel netwerk.
 

Media

Archos gebruikt niet de veelgebruikte Tegra 2-processor van Nvidia, maar een dualcore OMAP 4-processor van Texas Instruments. Deze processor is volgens Archos geschikter voor tablets, wat vooral tot uiting komt in een grote variëteit aan ondersteunde videoformaten. Ervan uitgaand dat je een tablet wilt gebruiken voor het bekijken en beluisteren van media, ben je met deze Archos goed voorzien. De 101 G9 speelt full-hd-video 1080p via de hdmi-poort perfect af op hd-televisie. Uiteraard beperkt dat afspelen zich niet tot de mediabestanden die zich op je tablet bevinden. Ook via je wifi-netwerk, usb-stick of externe otg-schijf stream je mediabestanden probleemloos naar een externe tv. Voor mpeg2-bestanden of ac3-audio moet je wel voor  € 10 een licentie kopen voor extra codecs op de Archos-site.

Prestaties

De met benchmarks gemeten prestaties zijn goed te noemen. De tablet kan zich heel aardig meten met de Tegra 2-tablets. Ook de browserprestaties zijn goed te noemen. Bij het navigeren via het touchscherm wil er nog wel eens een korte hapering optreden, maar dat effect doet zich soms ook bij andere Android-tablets voor.


 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • optionele 3G
  • aansluitingen
  • ondersteunde mediaformaten
  • robuustheid
  • geen camera achter
De Archos 101 G9 is een veelzijdige tablet die zich dankzij de goede mediaondersteuning uitstekend leent voor entertainmentgebruik. De prestaties zijn goed, zeker als je de prijs daarbij in aanmerking neemt. De optionele 3G-dongle laat je zelf kiezen of je 3G-netwerken wilt gebruiken of niet.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: