App.net is een nieuwe microblogdienst dat een alternatief wil bieden voor Twitter. Met gebruikers en softwareontwikkelaars die bereid zijn te betalen voor een sociaal netwerk zonder advertenties.

Zowel eindgebruikers als ontwikkelaars van web- en mobiele applicaties ondervinden steeds meer hinder van de huidige koerszetting van sociale netwerksites. Niet alleen wordt gebruikersinformatie verkocht aan adverteerders, maar de webdiensten leggen ook steeds meer beperkingen op. Onlangs paste Twitter, tot groot verdriet van veel ontwikkelaars en gebruikers, de regels drastisch aan omtrent het gebruik van de api. Applicaties van derden krijgen bijvoorbeeld minder gebruikerscapaciteit, men verplicht het tonen van advertenties in deze applicaties, en sommige functies worden – op straffe van verwijdering van het gebruikersaccount – onmogelijk gemaakt. Twitter heeft namelijk liever dat we zijn eigen applicaties gebruiken.

App.net

Dalton Caldwell, een ervaren internetentrepreneur uit San Francisco, was deze ontwikkeling meer dan zat en bedacht daarom App.net als een alternatief voor Twitter en soortgelijke diensten. Een succesvol project op Kickstarter.com leverde Caldwell niet alleen een startkapitaal op van $800.000, maar eveneens werd bevestigd dat men bereid is te betalen voor een microblogservice waarbij de gebruiker en softwareontwikkelaars op de eerste plaats komen, niet de adverteerder.

App.net ontwikkelde daarom een open standaard-api waarmee ontwikkelaars alle mogelijkheden van App.net mogen gebruiken om applicaties te maken of ondersteuning aan bestaande applicaties te bieden. Dat resulteerde in rap tempo tot vele handige toepassingen voor de webbrowser, de desktop en mobiele apparaten.

Apps

De website van App.net biedt een helder overzicht van diverse applicaties voor zowel Mac, Windows, Linux, iOS, Android, Windows Phone als Symbian. Er zijn apps die puur zijn gericht op lezen, reageren en publiceren van berichten, maar soms ook nieuwe functies toevoegen. Andere applicaties en diensten bieden de mogelijkheid content op App.net te delen, of bieden opties om je berichten te voorzien van foto's, video of muziek.

Simplified bevat veel functionaliteit voor optimaal gebruik van App.net. Het is gratis beschikbaar als web- en desktopapplicatie en er is een iOS- en Android-app. Ferret is een Windows-applicatie met veel extra mogelijkheden zoals multi-accounts, inline weergave van rich media en meer. Mac-gebruikers zullen de app Wedge waarderen, vanwege de prettige interface en de basale, maar krachtige functies.

Je kunt echter ook gebruikmaken van Alpha, de eigen web-app van App.net. Hiermee kun je een bericht schrijven van maximaal 256 karakters. MyStream toont jouw berichten en de berichten van gebruikers die je volgt. Daarnaast vind je Mentions met berichten waarin jouw gebruikersnaam (@gebruikersnaam) voorkomt. Global stream toont de berichten van alle gebruikers realtime.

Met Reply reageer je op berichten. Handig is dat reacties op een bericht als conversatie wordt weergegeven. Met de functie Re-post worden berichten van anderen in MyStream gepubliceerd. Ben je de berichtenstroom van iemand even zat, maar wil je deze persoon wel blijven volgen, dan gebruik je de optie Mute. Berichten die je juist de moeite waard vindt, bewaar je als favoriet.

Wat kost het?

Softwareontwikkelaars betalen een jaarlijkse bijdrage van $100 voor toegang tot het netwerk en de api. Eindgebruikers betalen $5 per maand of $36 per jaar.

Ben je nieuwsgierig naar App.net, maar wil je nog geen account, dan kun je de Global stream bekijken op alpha.app.net/global. Om direct de berichten van een specifieke gebruiker te lezen, gebruik je alpha.app.net/gebruikersnaam/. Alle berichten van App.net-posts worden geïndexeerd door Google als publieke berichten. Om met Google te zoeken naar content van App.net gebruik je naast je zoekterm tevens “site:alpha.app.net”.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

open standaard met veel mogelijkheden voor softwareontwikkelaars

gebruikersgegevens worden niet verkocht

unieke functies

Minpunten

deelname kost geld

wéér een nieuw sociaal netwerk opbouwen

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten