abonneren

Apple iPad mini

"Een kleine tablet maken we niet", zwoer Steve Jobs ooit. Dat Apple kan terugkrabbelen – en dan nog in stijl – bewijst het nu wel. Maar is die iPad mini meer dan een in de was gekrompen 'grote' iPad?

Samsung ging met de 7-inch Galaxy Tab in tegen het Apple-dogma dat elke tablet een scherm van 10 inch moet hebben. Dat was het startschot voor een stortvloed aan tablets met de meest uiteenlopende schermformaten. Nu zelfs Google een high-end Nexus 7 in de markt heeft gezet voor een zeer agressieve prijs, vindt Apple het tijd tot actie over te gaan.

Gemengde gevoelens
De iPad mini is met zijn 7,9 inch groter dan de Google Nexus 7, maar toch nog steeds handzaam. De schermresolutie van 1024 bij 768 zorgt voor een pixeldichtheid van 132 ppi, ongeveer de helft van het Retina Display van de grote iPad. Wel is het scherm scherper dan dat van de iPad 2, omdat hetzelfde aantal beeldpunten op een kleiner scherm wordt gebruikt. De iPad mini is opmerkelijk dun (7,2 mm) en licht (308 gram). Ten opzichte van de iPad is hij een stuk handzamer, eenvoudiger om mee te nemen en met minimaal dezelfde mogelijkheden. Waar de iPad mini vooral scoort in vergelijking tot zijn Android-tegenhangers is dat alle apps die ooit voor een iPad zijn geschreven, zonder aanpassingen draaien.
De breed uitgemeten teleurstelling over het scherm blijkt in de praktijk best mee te vallen, al is het wel even slikken als je een iPhone en iPad met Retina Display gewend bent. De iPad mini is vooral handig voor taken die iets meer schermruimte vereisen dan op een smartphone, zoals het beantwoorden van e-mail of het raadplegen van een website. Voor fotografen is de iPad mini een mixed bag: het toestel is handzaam en dankzij adapters voor Lightning naar sd of usb ideaal te gebruiken als image tank. Met apps als iPhoto zijn de foto’s zelfs meteen te bewerken. Toch mis je de scherpte van het iPad Retina-scherm, dat viermaal zoveel pixels kan weergeven als deze iPad mini.
De iPad mini is vooral ideaal voor het lezen van boeken. iBooks maakt de overgang van gedrukt boek naar digitale versie nagenoeg pijnloos. Voor tijdschriften en kranten is het belangrijk dat je kunt zoomen, omdat tekst niet altijd scherp genoeg wordt weergegeven.
Wie op zoek is naar een draagbaar tv’tje zit goed bij de mini. Of je nu films kijkt via Ziggo of KPN of clipjes op YouTube, het scherm leent zich bij uitstek voor de aangeboden content. Dat de iPad mini 10 uur met zijn accu doet helpt daarbij zeker.
De vraag blijft een beetje wat Apple met de camera wil. Een camera van 5 megapixel is niet meer helemaal van deze tijd, maar wie wil er nu eigenlijk foto’s maken met zijn tablet? Het blijft een twijfelgeval. De camera aan de voorzijde is in ieder geval goed genoeg om fatsoenlijk mee te kunnen Skypen of FaceTimen.

Modelkeuze
In de winkel is er een keuze uit de kleuren zwart of wit, en tussen 16, 32 of 64 gigabyte aan opslagcapaciteit. Welk model je kiest is uiteraard een kwestie van beschikbaar budget. Eigenlijk is 16 GB al wat aan de krappe kant, zeker als je veel apps en games installeert en filmbestanden op je iPad mini wilt zetten. Wil je de iPad mini veel onderweg gebruiken, dan kun je overwegen om een uitvoering met simslot aan te schaffen. In theorie ondersteunen deze modellen 4G/LTE-netwerken, maar daar zullen we in Nederland nog een jaartje op moeten wachten. Je surft op dit moment dus op het ‘langzamere’ 3G. Apple vraagt een forse premium voor dataconnectiviteit: € 130 bovenop het wifi-only model.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Tablets

Tags: tablets

Nieuws headlines

Laatste reactie