Apple heeft met veel fanfare op 16 maart zijn nieuwe iPad uitgebracht in Amerika en enkele grote Europese landen. Vandaag was Nederland aan de beurt. We hebben al enige tijd met de 16GB wifi-versie doorgebracht om te zien of Apple de hooggespannen verwachtingen heeft waargemaakt.

Apple bezigt de term 'resolutionary' display voor het scherm van de nieuwe iPad. Het scherm is inderdaad indrukwekkend: het 9,7-inch led-verlichte paneel telt 2048 bij 1536 pixels, wat neerkomt op 3,1 miljoen pixels met een dichtheid van 264 pixels per inch. Ter vergelijking, dit zijn één miljoen pixels meer dan op een hdtv. Het scherm toont een fantastische detaillering. Tekst is nergens wazig en beelden zijn buitengewoon helder en scherm, met een verbluffend kleurdetail.

Processor
Apple heeft de iPad met een nieuwe processor uitgerust, bedoeld om het Retina display aan te sturen. De dualcore A5X is een system-on-a-chip met quadcore graphics. Webbrowsen gaat vlot en video streamt vlotjes over het scherm. Games, zoals het immens populaire Angry Birds en GT Racing, staan in luttele seconden voor je neus. De graphics zijn scherm en alle games die we proberen laten nergens haperingen zien.

Camera
De camera heeft een upgrade gekregen naar een 5-megapixel iSight-sensor, met een rasterfunctie, autofocus en gezichtsherkenning, plus de mogelijkheid de focus in te stellen door op het scherm te tikken. Volgens Apple heeft het objectief een diafragma van f/2.4 en bestaat het uit vijf elementen, zodat het beelden scherp worden afgevangen. Het hybride infraroodfilter zorgt voor een accurate kleurweergave.

Wanneer je inzoomt op foto's, dan worden de detaillering en kleurechtheid pas echt duidelijk. Met de ingebouwde bewerkingsmogelijkheden corrigeer je rode ogen of het contrast. De videocamera schiet helder beeld en de beeldstabilisatie werkt goed, waardoor onze filmpjes er rustig uitzien zelfs als onze handen licht trillen. Net als bij de vorige iPad zit er een tweede camera voor videogesprekken aan de voorzijde; deze geeft overigens geen upgrade gekregen.

Gezien de afmetingen van de iPad verwachten we niet dat veel mensen hem voor foto's of video gaan gebruiken. Wat dat betreft is de iPhone of een digitale compactcamera beter geschikt voor snapshots. Het is ook duidelijk dat Apple, ondanks de verbeterde iSight-sensor, de focus duidelijk op het scherm legt.

 

© PXimport

Connectiviteit & accu
We hebben alleen het wifi-model uitgeprobeerd, omdat de 4G-variant niet compatibel is met het aankomende Europese LTE-netwerk. Overigens kun je wel gewoon met de iPad 4G op het 3G-netwerk. Wifi is eenvoudig in te stellen en Bluetooth 4.0 is aanwezig voor het aankoppelen van randapparatuur.

De nieuwe iPad betrekt zijn energie uit een forse 42,5Wh lithium-polymeer-accu. Volgens Apple is de accu ongewijzigd ten opzichte van de iPad 2, dat wil zeggen, 10 uur voor webbrowsen/multimedia via wifi, 9 uur wanneer je van het mobiele datanetwerk gebruik maakt.

Uit de doos heeft onze iPad 80 procent accucapaciteit. We gebruiken hem drie uur op vrijdag, een aantal uur op zaterdag (inclusief een uur video kijken) en zo'n drie uur op zondag, waarbij we vooral websurfen, apps downloaden en games spelen. De tien uur accuduur is dus zeker geen onrealistische inschatting.

iOS 5.1
De nieuwe iPad draait iOS 5.1, met enkele kleine verbeteringen ten opzichte van iOS 5. Belangrijk is de update voor Photo Stream, waar je nu afbeeldingen kunt wissen. Hiertoe verschijnt er nu een klein prullenbak-icoontje in de rechter bovenhoek van de betreffende afbeelding.

We zijn uiteraard benieuwd of de foto's ook echt automatisch uit onze Photo Stream op andere iCloud-apparaten verdwijnt. Vreemd genoeg krijgen we Photo Stream op onze nieuwe iPad niet gesynchroniseerd met onze iPhone 4S (iOS 5) of MacBook Air (OS X Lion). Deze laatste twee werken overigens wél feilloos samen.

Spraakherkenning
Apple heeft niet de vergezochte stap gemaakt om de digitale assistent Siri in de iPad te implementeren, maar brengt nu wel de bijbehorende spraakherkenning naar de iPad. Zo kun je voortaan e-mails of documenten inspreken, in plaats van uittypen.

Waar je bij Siri tweemaal op de home-knop moet drukken, moet je voor spraakherkenning op de iPad het virtuele toetsenbord oproepen. Hier vind je een toets met een microfoontje. Spreek je tekst, tik nogmaals op het microfoontje en je spraak wordt omgezet. Dit werkt overigens nog niet in het Nederlands. Engels, Duits en Frans worden wel ondersteund.

De resultaten van onze test in het Engels zijn redelijk goed, met correcte interpunctie en spelling. Je zult wel gewend moeten raken aan commando's als 'new paragraph' en 'full stop', luid en duidelijk moeten spreken en het helpt als je van tevoren al weet wat je wilt dicteren.

 

© PXimport

 

Design
De nieuwe iPad meet 241 x 186 x 9,4 mm en weegt een uiterst respectabele 652 gram voor de wifi-versie en 662 gram voor de 4G-uitvoering. De behuizing is zoals voorheen opgetrokken uit aluminium en Gorilla-glas. De iPad is licht genoeg om continu mee te nemen, maar door zijn forse afmetingen is het niet enorm prettig om er lange teksten op te typen zonder hem neer te leggen. Al helpt de spraakherkenning natuurlijk wel een handje.

De opslagcapaciteit is ongewijzigd: 16, 32 of 64 GB en er is wederom géén mogelijkheid om micro-sd-kaartjes te plaatsen. Apple biedt nog eens 5 GB extra opslagcapaciteit aan via iCloud, tegen betaling uit te breiden voor extra ruimte.

Rond de behuizing treffen we een 3,5mm koptelefoonuitgang aan, de aan/uit-knop, volumetoetsen, dockconnector en cameralens. In de doos zit verder een korte Quick Start Guide, een usb-kabel en de nieuwe 10W laadstekker.

10

Ons oordeel

Pluspunten

haarscherp Retina-scherm

uitstekende prestaties

prima accuduur

relatief licht

Minpunten

4G niet in Europa bruikbaar

geen micro-sd-slot

Conclusie

Zie je de iPad als een standalone apparaat, dan kunnen we niet anders dan hem van harte aanraden. Het nieuwe scherm en de geüpgradete processor maken dit zonder twijfel de beste tablet voor fotografen en multimediafans. Toch verwachten we niet dat de nieuwe iPad net zo'n 'hot seller' zal zijn als de iPad 2, vooral omdat de overige specificaties nauwelijks gewijzigd zijn. Wie een iPad 2 heeft, zal dus niet zo snel geneigd zijn te upgraden....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten