abonneren

Apple iPad (2012)

Inhoudsopgave

 1. > Inleiding
 2. > Connectiviteit en accu
 3. > iOS 5.1 en design
Apple heeft met veel fanfare op 16 maart zijn nieuwe iPad uitgebracht in Amerika en enkele grote Europese landen. Vandaag was Nederland aan de beurt. We hebben al enige tijd met de 16GB wifi-versie doorgebracht om te zien of Apple de hooggespannen verwachtingen heeft waargemaakt.
Score
100
 • Pluspunten
 • relatief licht
 • prima accuduur
 • uitstekende prestaties
 • haarscherp Retina-scherm
 • Minpunten
 • geen micro-sd-slot
 • 4G niet in Europa bruikbaar

None

Zie je de iPad als een standalone apparaat, dan kunnen we niet anders dan hem van harte aanraden. Het nieuwe scherm en de geĆ¼pgradete processor maken dit zonder twijfel de beste tablet voor fotografen en multimediafans. Toch verwachten we niet dat de nieuwe iPad net zo'n 'hot seller' zal zijn als de iPad 2, vooral omdat de overige specificaties nauwelijks gewijzigd zijn. Wie een iPad 2 heeft, zal dus niet zo snel geneigd zijn te upgraden.

Apple bezigt de term 'resolutionary' display voor het scherm van de nieuwe iPad. Het scherm is inderdaad indrukwekkend: het 9,7-inch led-verlichte paneel telt 2048 bij 1536 pixels, wat neerkomt op 3,1 miljoen pixels met een dichtheid van 264 pixels per inch. Ter vergelijking, dit zijn één miljoen pixels meer dan op een hdtv. Het scherm toont een fantastische detaillering. Tekst is nergens wazig en beelden zijn buitengewoon helder en scherm, met een verbluffend kleurdetail.

Processor
Apple heeft de iPad met een nieuwe processor uitgerust, bedoeld om het Retina display aan te sturen. De dualcore A5X is een system-on-a-chip met quadcore graphics. Webbrowsen gaat vlot en video streamt vlotjes over het scherm. Games, zoals het immens populaire Angry Birds en GT Racing, staan in luttele seconden voor je neus. De graphics zijn scherm en alle games die we proberen laten nergens haperingen zien.

Camera
De camera heeft een upgrade gekregen naar een 5-megapixel iSight-sensor, met een rasterfunctie, autofocus en gezichtsherkenning, plus de mogelijkheid de focus in te stellen door op het scherm te tikken. Volgens Apple heeft het objectief een diafragma van f/2.4 en bestaat het uit vijf elementen, zodat het beelden scherp worden afgevangen. Het hybride infraroodfilter zorgt voor een accurate kleurweergave.

Wanneer je inzoomt op foto's, dan worden de detaillering en kleurechtheid pas echt duidelijk. Met de ingebouwde bewerkingsmogelijkheden corrigeer je rode ogen of het contrast. De videocamera schiet helder beeld en de beeldstabilisatie werkt goed, waardoor onze filmpjes er rustig uitzien zelfs als onze handen licht trillen. Net als bij de vorige iPad zit er een tweede camera voor videogesprekken aan de voorzijde; deze geeft overigens geen upgrade gekregen.

Gezien de afmetingen van de iPad verwachten we niet dat veel mensen hem voor foto's of video gaan gebruiken. Wat dat betreft is de iPhone of een digitale compactcamera beter geschikt voor snapshots. Het is ook duidelijk dat Apple, ondanks de verbeterde iSight-sensor, de focus duidelijk op het scherm legt.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Tablets

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie