abonneren

Apple iPad 2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Apple's eerste iPad ontketende een ware revolutie op het gebied van zakelijke en consumententablets. Met de iPad 2 wil Apple zijn dominante marktpositie verder verstevigen. Smaller, kleiner, met een dualcore processor, langere accuduur en twee camera's -- de iPad 2 is beter dan zijn voorganger, maar voor huidige iPad-bezitters is er weinig reden te upgraden.

De iPad 2 zal geen negatieve gevolgen hebben voor Apple's marktpositie, dankzij de welkome verbeteringen. De nieuwe tablet lijkt veel op zijn voorganger, al zijn er subtiele verschillen. Het 9,7-inch led-scherm heeft dezelfde grootte en resolutie als het origineel, maar binnenin de tablet zitten toch een aantal forse veranderingen. De Apple A5 dualcore processor is volgens de fabrikant tweemaal zo snel als de A4 in de originele iPad, zeker als de software hier op aangepast wordt. Zelfs de huidige software profiteert van de snellere processor. Vooral de graphics voelen veel soepeler aan; de lag bij het openen van applicaties op de iPad is nagenoeg verdwenen.
 

Hardware


Met 24,1 x 18,6 x 0,86 cm is de iPad 2 iets kleiner en een derde dunner dan de iPad. Bezitters van de eerste generatie zullen dit meteen merken. De accuduur is wederom uitstekend. In onze test halen we een werkduur van maar liefst negen uur en Apple claimt dat de iPad 2 zeker een maand in standby-stand kan staan. Dit komt deels door de nieuwe, dunnere accu's en deels door software-optimalisatie. Geen enkele tablet op de markt haalt eenzelfde autonomie als de iPad 2.

De meest zichtbare verbetering op de iPad 2 is natuurlijk de dubbele camera. Er zit een vga-camera aan de voorzijde en een 720p-camera aan de achterzijde van de iPad 2. Beide camera's presteren ondermaats en het gebrek aan een flitser op de achterzijde beperkt het nut van de camera bij weinig omgevingslicht. De camera aan de voorzijde is duidelijk bedoeld voor videoconferencing (FaceTime), maar produceert zelfs dan een matig beeld.

De minimalistische aanpak van Apple is gebleven. De tablet synchroniseert en laat op via Apple's eigen dock-connector, hdmi- en usb-poorten ontbreken. Er zijn geen sloten voor verwisselbare opslag, zoals sd-kaartjes. De piepkleine luidspreaker aan de rechterkant van de iPad 2 is verrassend goed, zodat je prima kunt luisteren naar muziek of podcasts tijdens het werk. De hardwarematige volumetoetsen en mute/rotation lock-knop zijn wederom aanwezig, naast een 3,5mm-koptelefoonuitgang, home-knop en aan/uit-knop. In tegenstelling tot de iPad is de iPad 2 nu ook in het wit verkrijgbaar.Software


Dankzij de enorme catalogus van applicaties in Apple's App Store is het installeren van apps en games een fluitje van een cent. Toch zijn er beperkingen waar je rekening mee moet houden. Hoewel er vreselijk veel nuttige applicaties voor zowel zakelijke gebruikers als consumenten te downloaden zijn, is een credit card min of meer verplicht, zelfs wanneer je alleen gratis applicaties wilt downloaden.

De iPad 2 bevat uit de doos slechts een minimaal aantal applicaties. De interessantste toevoeging is zonder meer FaceTime, Apple's videoconferencing-applicatie. De eerder genoemde camera's maken dit een niet al te spannende ervaring, waarbij je ook nog eens alleen met andere Apple-gebruikers kunt bellen. Het gebrek aan collaboratieve mogelijkheden beperken FaceTime als zakelijke tool. Waar FaceTime wél in uitblinkt is eenvoud. Voer je Apple ID in en met een enkele tik maak je verbinding met een andere FaceTime-gebruiker. Er zijn ongetwijfeld andere platformen en software-oplossingen die betere resultaten leveren, maar de eenvoud van FaceTime is onverslaanbaar.

Het virtuele toetsenbord op de iPad 2 lijkt iets verbeterd te zijn, al kan dit ook liggen aan de hogere schermgevoeligheid. Typen gaat niet zo soepel als met een hardwarematig toetsenbord, maar voldoet absoluut voor dagelijks gebruik. Het is niet moeilijk om een draadloos toetsenbord met de iPad 2 te koppelen.Conclusie


De iPad 2 is een degelijke upgrade van het vorige model en zal zowel nieuwe als bestaande kopers overtuigen. Toch is er weinig reden om je huidige iPad van de hand te doen en de nieuwe aan te schaffen. De toevoeging van camera's en Facetime is handig voor mensen die vaak met hun vrienden of familie willen videobellen, maar daar blijft het ook bij. Apple's ecosysteem zit goed in elkaar, maar mist zwaardere en zakelijke toepassingen. Veel nieuwe mogelijkheden voelen als kinderspel aan, zoals de effecten in Photo Booth.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • geweldige accuduur
  • enorm gebruikersvriendelijk
  • dun en lichtgewicht
  • beperkte aansluitingen
  • matige camera's
  • geen verwisselbare opslag
De iPad 2 is een goed voorbeeld van waar Apple goed in is: een innovatief design, een geweldige gebruikersinterface en oerdegelijke softwareintegratie. Maar de iPad 2 biedt tegelijkertijd weinig nieuws onder de zon...

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Tablets

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie