abonneren

All My Movies

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het catalogiseren van films is niet de opwindendste bezigheid, maar als het eindresultaat een mooie database is, zijn we geneigd om de moeite toch te nemen. All My Movies is hierbij nuttig, maar niet perfect.

Met een database moet u twee dingen kunnen doen: gegevens eenvoudig invoeren en ze ook makkelijk weer opvragen. All My Movies is zo’n databaseprogramma, dat u in staat stelt uw filmcollectie in te voeren. Bij het opstarten van het programma krijgen we dan ook een vrij eenvoudige interface te zien. De bijgeleverde voorbeelddatabase bevat drie films, waardoor u direct kunt zien hoe uw collectie georganiseerd kan worden.

Het toevoegen van een film kan handmatig, maar dat werkt niet ideaal. Om een goedgevulde database te krijgen, volstaat het namelijk niet om slechts de filmtitel in te voeren. Ook jaar van uitgave, regisseur, acteurs en nog veel meer gegevens zijn nodig om mooie, volledige records aan te maken. Hiertoe heeft het programma ondersteuning voor streepjescodes: bij origineel aangeschafte dvd's en blu-rays kunt u de streepjescode invoeren (eventueel met een barcodescanner) en zou All My Movies automatisch de bijbehorende gegevens op moeten zoeken. Helaas werkte dit amper bij de door ons geteste Nederlandse uitgaven. De gebruikte barcodedatabases kennen veel Nederlandse uitgaven niet.

Gelukkig kunt u ook op titel zoeken op diverse websites (waaronder Amazon, IMDB en het Nederlandse Moviemeter.nl), waarna gegevens en coverafbeelding automatisch ingevoegd worden. U kunt slechts gegevens van één website tegelijk invoegen; het combineren van bijvoorbeeld acteursinformatie van IMDB met coverbeeld van Moviemeter is niet mogelijk. Handig is het toevoegen van filmbestanden op de harde schijf. Onder andere avi- en mkv-bestanden kunnen geopend worden, waarna All My Movies de media-info toevoegt en ook de schijflocatie, zodat u ze later nog terug kunt vinden. Jammer genoeg kunt u slechts een nummer bij de schijf vermelden en geen naam, dus als u uw films archiveert op meerdere schijven bent u verplicht ze te nummeren.

U kunt veel aanpassen aan All My Movies, maar helaas is dat niet vrijblijvend: de bijgeleverde interfaceskins en recordtemplates zijn erg lelijk en onoverzichtelijk en vereisen aanpassingen. U kunt zoveel eigen velden toevoegen als u wilt, om bijvoorbeeld meer informatie over de film op te slaan. De templates voor databaserecords zijn gelukkig eenvoudig aan te passen, omdat ze op html gebaseerd zijn.

Hoewel All My Movies een databaseprogramma is, houdt de maker zich niet aan alle basisregels van databaseontwerp. Het onhandigst is het feit dat alle ingevoerde data als tekst worden opgeslagen. Zelfs numerieke gegevens, zoals barcode, bestandsgrootte of lengte worden als tekst opgeslagen. U moet dan ook zelf de eenheden intikken (bijvoorbeeld 'MB', 'GB' of 'uur'). Logisch gevolg hiervan is dat de zoekfunctie vrij beperkt is. U kunt door de hele database en alle velden zoeken, maar alleen in tekstmodus. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk te zoeken naar 'films korter dan 120 minuten' of 'films van na 1960'.

De exportmogelijkheden zijn vrij uitgebreid, maar alleen als presentatie. U kunt dus niet naar een ander databaseformaat exporteren, maar wel naar heel veel weergaveformaten, zoals html, Excel en pdf. Ook zijn er wat gratis plugins te downloaden (vijf, op het moment van schrijven), maar die voegen geen revolutionaire opties toe.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel importopties
  • veel exportopties
  • veel tijd nodig voor mooi resultaat
  • databaseopbouw deugt niet
De basistaken voert All My Movies goed uit. Toch is het niveau van automatisering niet erg hoog, door de gebrekkige barcodeondersteuning en de onmogelijkheid om bij import gegevens van verschillende websites te combineren. Ook de zoekfunctie is erg basaal. U kunt met All My Movies best een mooi resultaat behalen, maar er moet wel flink wat tijd in gestoken worden.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Video

Tags: