AJ300D Docking Entertainment System

Ook Philips begeeft zich stap voor stap op de iPod-accessoire-markt. Met de AJ300D zet het Nederlandse bedrijf een iPod-speaker in de markt die vooral bedoeld lijkt voor de slaapkamer. Kan de AJ300D zich meten met de concurrentie?
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De AJ300D van Philips valt onmiddelijk op door zijn aparte design. In plaats van een traditioneel wekkerradiodesign heeft Philips gekozen voor een hippe, rechtopstaande behuizing. Dat lost meteen het speakerprobleem op: de voorkant is voorzien van de de tweeters, aan de achterkant bevindt zich een redelijke subwoofer. Dat is te horen ook: voor zijn omvang produceert de AJ300D flink wat geluid en zelfs bij hogere volumes is er maar weinig vervorming te ontdekken. Erg netjes dus.

Kijken we naar de concurrentie (zoals JVC en Trust) dan zien we dat Philips de meest belangrijke wekkerfuncties niet vergeten is. Zo zijn er twee verschillende wektijden in te stellen en kan daarbij gekozen worden tussen iPod-, buzzer- of fm-radiomuziek. De radiotuner kan tot vijf voorkeuzestations onthouden die met een simpele druk op de knop opgeroepen kunnen worden. Het display is op volledige sterkte extreem goed leesbaar, maar voor een donkere kamer waarschijnlijk wat te sterk. Het is daarom erg prettig is dat de helderheid van het display met een simpele knop op de snooze-knop lager (of zelfs uit) gezet kan worden.

Het display wordt normaliter gebruikt om de tijd en datum weer te geven. Bij het afspelen van muziek op de iPod laat het display geen extra informatie zien. Dat is ook niet echt nodig: de informatie is uiteraard gewoon zichtbaar op het iPod-scherm. In fm-modus is de zenderfrequentie te zien. Naast de iPod werkt de AJ300D ook met Philips' eigen GoGear-spelers en dankzij een extra AUX IN zijn ook normale mp3-spelers op het apparaat aan te sluiten.

Toch moeten we kritisch zijn: de AJ300D heeft ook zijn zwaktes. De meest in het oog springende is de afwezigheid van een video-out. Dat was zeer handig geweest om videobeelden van een iPod video op een tv bij het bed weer te kunnen geven. Ook is het niet mogelijk voor de twee verschillende alarmen twee verschillende alarmmodussen (zoemen, iPod, radio) weer te geven. Zonde.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Twee wekkerstanden
  • Prima geluidsweergave
  • Geen video-out
Had Philips twee minpuntjes (video-out, verschillende weksignalen) aangepakt dan was de AJ300D het perfecte iPod-wekkerdock. Nu moeten we toch een punt aftrek geven. Afgezien van deze minpunten is verder alles aan het dock in orde: de bediening, de kwaliteit van het materiaal, het uiterlijk én (niet onbelangrijk) de geluidsweergave.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Speaker(dock)s

Tags: philips