abonneren

Adobe Premiere Pro CS6

Adobe heeft flink gesleuteld aan Adobe Premiere Pro. De voornaamste veranderingen proberen allemaal efficiƫntere workflow te realiseren en daarin zijn ze wonderwel geslaagd.
Score
90
  • Pluspunten
  • flexibele lay-out
  • trimmen met toetsenbord
  • Minpunten
  • gpu-acceleratie nog niet voor alle effecten
  • beperkte nVidia-ondersteuning

None

Adobe Premiere Pro CS6 heeft een grote stap voorwaarts gemaakt. Behalve efficiƫntie en snelheid heeft Adobe ook gezorgd voor een veel rustigere interface..

Als je Premiere Pro CS6 start zie je direct een aantal opvallende veranderingen. De twee monitoren zijn groter, er is een nieuwe audiomixer en het projectvenster bevat dynamische thumbnails. De layout ziet er rustiger uit doordat de ruimte beter wordt benut. De layout is geheel naar eigen voorkeur in te richten, maar nieuw is dat je nu ook de navigatiepanelen onder de monitoren kunt aanpassen. Je mag bepalen welke knoppen je daar wilt plaatsen en het is zelfs mogelijk om het gehele navigatiepaneel te verwijderen, waardoor je nog meer ruimte creëert.

Clips verbeterd trimmen

In het projectvenster zijn clips nu direct te trimmen. De stap om ze eerst te laden in de bronmonitor is daardoor overbodig geworden. Om dit mogelijk te maken kun je de clips nu direct af spelen in thumbnailweergave. Het plaatsen van markeringen gebeurt met het toetsenbord. De laatste grafische vernieuwing betreft de audiomixers. Deze zijn ze nu geheel schaalbaar in verticale en horizontale richting. De volumeschaal wordt nauwkeuriger naarmate de grote van de mixer verandert, waardoor het volume beter te monitoren is.

Er zijn tal van functies bijgekomen om het trimmen van clips te vereenvoudigen. Het schakelen tussen de verschillende trimmodi is nu deels geautomatiseerd. Als je nu over een edit point navigeert met de muis, dan verandert de cursor van ripple naar rolling edit, afhankelijk van de positie van de cursor. Tevens kun je met de rechtermuisknop op een edit point klikken om een specifieke trimmodus te selecteren.

De belangrijkste verandering ten aanzien van het trimmen is dat het nu eindelijk mogelijk is om met het toetsenbord te trimmen. Dit gaat vele malen sneller en efficiënter dan met de muis. Om dat mogelijk te maken zijn er tal van toetsenbordcombinaties toegevoegd, die je desgewenst zelf kunt veranderen. Bij het trimmen met het toetsenbord krijg je alleen een preview te zien als de Program-monitor overschakelt naar de trimmonitor. Dit gebeurt echter alleen automatisch als je dubbelklikt op een edit point.

De geavanceerde trimfuncties Slip en Slide zijn ook met het toetsenbord uit te voeren, maar je krijgt dan niet de vier beelden te zien die je wel krijgt als je met de muis trimt. Het enige beeld dat je dan ziet is die van de cursorpositie. Erg handig zijn ook de functies om delen van een videoclip te trimmen tot aan of vanaf de cursorpositie, door gebruik te maken van zelf in te stellen toetsenbord combinaties.

Vernieuwde effecten

Stabiliseren van videoclips kan nu met het Warp Stabilizer-effect. Het analyseren van videoclips kost ontzettend veel tijd, maar het resultaat is de moeite waard. Doe je veel aan kleurcorrectie dan zul je blij zijn met de vereenvoudigde Three-Way Color Corrector. Shadows, Midtones en Highlight zijn nu afzonderlijk te definiëren met een pipetje, waardoor het aanpassen van specifieke delen veel sneller gaat. Daarnaast kun je nu ook het totale kleurbeeld aanpassen met een Master-optie.

Alle effecten in Premiere Pro zijn toe te kennen aan een Adjustment Layer. Deze laag kun je plaatsen boven één of meerdere videotracks om alle onderliggende clips in één keer te voorzien van een of meerdere effecten. Het valt wel tegen dat nog lang niet alle effecten geschikt zijn gemaakt om te renderen met behulp van de grafische kaart. Daarnaast is het aantal nVidia-kaarten dat wordt ondersteund nog steeds zeer beperkt. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Premiere, Creative Suite, Cs6

Laatste reactie