abonneren

Adobe Premiere Elements 11

Als je video wilt monteren, dan scheelt het een slok op een borrel als je dat doet met de juiste videobewerkingssoftware. Om je een handje te helpen bij het vinden van dat pakket, bekijken we mogelijke kandidaten waarmee je goed een filmpje kunt monteren.

Elements Organizer is een apart programma bij Adobe Premiere Elements om je media-archief te organiseren. Classificeren kan op verschillende manieren. Je kunt zelfgekozen tags gebruiken, videoclips waarderen en onderbrengen in albums en categorieën. Daarnaast is het zelfs mogelijk om videoclips te classificeren op basis van tijd en plaats. Zeer goed is de optie om een veiligheidskopie van je database te archiveren op disk of externe schijf. Een minpunt is dat de Elements Organizer niet is geïntegreerd met Adobe Premiere Elements. Dit betekent dat je een selectie in de Elements Organizer handmatig moet verslepen naar het projectenvenster van Premiere Elements.

In Premiere Elements ontbreekt ondersteuning voor 1920 x 1080 50p videobestanden. Het trimmen van clips gebeurt in Premiere Elements in het Voorbeeldvenster. Vervelend is dat dit een popupvenster is, dat je elke keer moet openen en afsluiten en dat eigenlijk altijd in de weg staat. Daarnaast moet je weten dat je de video naar de tijdlijn kunt verplaatsten met de komma- (invoegen) of punt-toets (overschrijven), want hiervoor zijn geen pictogrammen. Datzelfde geldt voor het maken van een subclip. Als je die wilt maken, moet je eerst de markeringen aanbrengen en daarna de Ctrl-toets ingedrukt houden en het beeld met de muis verslepen naar het projectenvenster. 

De enige optie om videoclips te trimmen op de tijdlijn is door de ripple edit te gebruiken, waarmee je één videoclip inkort. Daarbij krijg je keurig twee beelden te zien in de monitor. Trimmen met het toetsenbord is niet mogelijk. Het maken van titels gaat makkelijk, maar er is standaard geen optie om vormen te gebruiken die je achter de titel kunt plaatsen. Als alternatief kan je hiervoor een kleur matte gebruiken, die je dan wel zelf moet bijsnijden. Bij het exporteren van de video mag je zelf de belangrijkste parameters instellen, zodat je ze kunt afstemmen op de eisen van het afspeelapparaat. De kwaliteit van de geëxporteerde bestanden is uitstekend.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Videobewerking, Premiere Elements