}
abonneren

Adobe Premiere Elements 3.0

Even een filmpje opnemen, wat effecten toevoegen en op dvd branden. Was dit vroeger een complex proces, met Adobe Premiere Elements is het werkelijk een peuleschil. Premiere Elements is een uitgeklede versie van Premiere Pro, maar heeft ruim voldoende aan boord voor een prachtige homevideo.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Premiere Elements kan overweg met video van verschillende bronnen. Natuurlijk kun je een dv-camera aansluiten en zelfs bedienen vanuit Premiere. Een andere manier om videobeelden binnen te krijgen is via het importeren van bijvoorbeeld een avi- of mpg-bestand of van Windows Media Center. Verder leest het programma ook dvd’s, als ze niet tegen kopiëren beveiligd zijn. Wie al gaat voor maximale hdtv-kwaliteit, kan werken in het high definition video (hdv-)formaat. Stilstaand beeld in de vorm van bijvoorbeeld gif, jpg of een Photoshop psd-bestand leest het programma ook.
Wanneer al het bronmateriaal is toegevoegd aan een Project, kan het beeld op de zogenaamde sceneline geplaatst worden. Deze sceneline is een grafische weergave van alle video- en beeldfragmenten op een rij. De ook beschikbare timeline doet dat ook, maar daarop zijn ook de verschillende audio- en videotracks zichtbaar, wat misschien wat complex aandoet. De sceneline zet videofragmenten achter elkaar en biedt ruimte aan een overgangseffect tussen de fragmenten. Maar wie eenmaal gewend is aan de timeline, gebruikt alleen deze nog maar.

Teksttitels


Heerlijk bij Premiere Elements is dat je schermteksten gewoon op de videoclips kunt intypen met een wysiwyg-editor. Je ziet meteen het eindresultaat, waardoor bijvoorbeeld het plaatsen van titels of een aftiteling eenvoudig is. Verder is het fijn dat Premiere al flink wat voorgedefinieerde letters heeft met bijbehorende schaduwtjes, zodat je al snel een fraai resultaat krijgt. Met de Roll- en Crawl-functies laat je tekst scrollen over het scherm, zoals bij de aftiteling van een film. Handig is ook dat je de tekst op de timeline gewoon kunt verslepen of de tijdsduur kunt veranderen door de balk smaller of breder te trekken.

Verfraaien


Premiere Elements heeft de tientallen overgangseffecten geleend van Premiere Pro. Met deze effecten kun je twee scènes geleidelijk in elkaar laten overvloeien. Ook kun je het omslaan van een pagina simuleren en op die manier van de ene naar de andere scène springen. Door te dubbelklikken op het symbool van zo’n overgangseffect krijg je heel snel een indruk van het eindresultaat.
Op een verbluffend simpele manier kun je de beeldkwaliteit van een filmpje aanzienlijk verbeteren, bijvoorbeeld door het wat lichter te maken, het contrast te verhogen of de kleurverzadiging te verhogen. Ook het volume van individuele audiotracks is gemakkelijk te veranderen door een schuifregelaar naar links of rechts te trekken met de muis.
Nieuw in versie 3.0 van Premiere Elements is de mogelijkheid om snel een commentaarstem (voice-over) toe te voegen. Tijdens het afspelen van een video kun je de voice-over opnemen, Premiere zet daarbij standaard het geluid van de film via de speakers uit, anders zou dat de opname verstoren. Het is wel mogelijk om dat geluid via een koptelefoon af te spelen.

dvd


Nu bijna iedereen een dvd-speler in de woonkamer heeft staan, is het aantrekkelijk om alle zelfgemaakte videomontages te bewaren op dvd. Premiere Elements creëert een fraaie menustructuur voor de dvd en met markers geeft u aan waar elk fragment begint. Tientallen sjablonen zijn meegeleverd voor de menu’s, bijvoorbeeld voor een verjaardag, vakantie of feestje. Met de preview-functie krijgt u alvast een indruk van de dvd voordat u deze, ook vanuit Premiere, brandt. Vanzelfsprekend kunt u ook exporteren naar andere videoformaten. Bij mpeg kunt u kiezen uit vcd, svcd en hdv. Exporteren naar Flash Video versie 7 of 8 of iPod video kan ook.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gemakkelijk te bedienen
  • de sceneline is voor beginnende videomonteurs erg duidelijk
  • voldoende functionaliteit voor alle homevideo’s
  • professionele kwaliteit
  • saaie grijze gebruikersinterface
De combinatie van een snelle pc met veel werkgeheugen en Adobe Premiere Elements maakt videobewerking tot een leuke bezigheid. Het resultaat dat Premiere aflevert is van een professionele kwaliteit. De bèta-versie die PCM bekeek had nog wat bugs, maar dat is in de uiteindelijke versie vast verholpen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI