Adobe Premiere Elements 11

Adobe heeft er voor gekozen om Premiere Elements geheel op nieuw te redesignen, zodat beginners er nog eenvoudiger mee werken. Op wat schoonheidsfoutjes na pakt deze strategie goed uit.

Als je al eerder hebt gewerkt met Premiere Elements en de elfde versie voor het eerst opstart, zul je even verbaasd staan te kijken. Het programma komt geheel anders over dan de vorige versie. Koos Adobe er een paar versies geleden nog voor om de interface donkerder te maken, nu is ie weer een stuk lichter dan voorheen. Dat is in het begin even wennen, want het geheel ziet er flets uit, wat de leesbaarheid van kleinere letters niet altijd bevordert. Helaas is het niet mogelijk om de interface zelf donkerder te maken.
Direct valt op dat alle knoppen en balken op een andere plaats zitten en dat er veel icoontjes om functies te activeren zijn verdwenen. Een goede zet, want het programma is daardoor ineens een stuk gebruiksvriendelijker. In de vorige versies zaten de functies verstopt onder de verschillende tabbladen en moest je bekend zijn met de verschillende icoontjes om ze goed te kunnen inzetten. Nu zijn alle functies altijd direct zichtbaar.
De Organizer, waar je de bestanden classificeert en tagt, is nog steeds 32 bits en daardoor niet volledig geïntegreerd in Premiere Elements. Prettig is dat de Organizer dezelfde “look and feel” heeft gekregen als Premiere Elements. Clips kun je in de Organizer op tal van manieren taggen en classificeren, maar nieuw zijn de opties om clips te koppelen aan plaatsen op een wereldkaart of ze op basis van een kalender te organiseren. De Organizer van Premiere Elements is zeer gemakkelijk in gebruik en heeft als grote voordeel dat je je media-archief kunt backuppen. Vanuit de Organizer stuur je videoclips rechtstreeks naar Premiere Elements. Dit is geen handige optie, want daarmee worden de clips direct op de tijdlijn geplaatst en voorzien van verschillende overgangen tussen de clips. Beter is het om ze handmatig te verslepen naar de Project Assets map.

Quick
Het nieuwe Quick-modus is bedoeld voor als je snel een filmpje wilt maken zonder al te veel extra poespas. Je plaatst de clips op een storyboard, waar je eenvoudig de volgorde aanpast en clips trimt. Prettig is daarbij dat de monitor bij het trimmen automatisch twee beelden laat zien, zodat je ziet wat je doet. In deze Quick-modus is het tevens mogelijk om snel correcties uit te voeren, effecten toe te kennen, titels te maken of audio te corrigeren. Zonder enige twijfel zullen veel nieuwe gebruikers baat hebben bij deze eenvoudige bewerkingsmodus.

Expert
Wil je meer controle over je montage? Schakel over naar de Expert-modus, want dan beschik je over meerdere tijdlijnen om je montage te perfectioneren. Wat betreft de functionaliteit, zul je in de Expert-modus niet veel nieuws aantreffen. Er zijn weliswaar wat extra effectsjablonen, maar het enige wat écht nieuw is, is de Time Remapping-functie, waarmee je delen van clips op een zeer simpele manier versnelt of vertraagt.
Een klein minpintje tref je aan als je de video op de tijdlijn wilt gaan bewerken door gebruik te maken van toetsenbordcombinaties. Zo zou je bijvoorbeeld de C-toets gebruiken om je cursor te veranderen in een scheermes om je video te knippen. Helaas werken een aantal van die shortcuts niet.
Wat betreft de prestaties van Premiere Elements zit het goed. Door de uitstekende implementatie van de gpu-acceleratie werk je zonder problemen met twee full-hd avchd-videostreams in combinatie met effecten, zonder dat het beeld gaat haperen. Premiere Elements 11 mag dan weliswaar weinig vernieuwingen bevatten, toch krijg je door de interfaceaanpassingen en de nieuwe Quick-modus het gevoel dat het pakket prettiger en gebruiksvriendelijker werkt dan voorheen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

intuïtief

goede organizer

Minpunten

fletse interface

toetsenbordcombinaties werken niet altijd

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten