abonneren

Adobe Premiere CS4

Wie niet bekend is met Premiere: we hebben hier te maken met software om videoclips te bewerken. Windows Movie Maker voor de professionele gebruiker, zeg maar.
Meerdere ondertitelings-, video- en audiosporen, verschillende camerahoeken, een volledig audiomengpaneel, veel overgangen en professionele effecten zijn slechts enkele van de vele verschillen tussen deze software en de simpele varianten voor thuisgebruik.

In deze versie is er ondersteuning voor blu-rayschijven, batchcodering en ondersteuning voor diverse mobiele apparaten, zoals de iPod video. Ook de audiomogelijkheden zijn sterk verbeterd, vermoedelijk omdat Adobe tegenwoordig Soundbooth in de gelederen heeft. Zo kan er in gesproken dialoog gezocht worden en kunnen gesprekken automatisch tot een transcript worden verwerkt. Premiere Pro CS 4 blijkt uiteindelijk één van de minst vernieuwde pakketten in de suite. En dat is jammer, want wij kunnen zo een paar wensen noemen. Zo worden video- en fotomateriaal in de mediabrowser als een lijst weergegeven – er is dus geen preview. De mogelijkheid om tussen lijst- en thumbnailweergave te wisselen is er wél in de sequence editor, dus waarom het niet in de mediabrowser kan is ons een raadsel. Nog vervelender: Premiere ondersteunt nog steeds geen mod- en vob-bestanden, terwijl deze bestandsformaten tegenwoordig zelfs door de meest eenvoudige concurrenten ondersteund worden. Twee gemiste kansen, wat ons betreft!

Encore CS4

Encore is een onderdeel van Premiere Pro. Dat was zo in de voorgaande versies en zal ook nu weer zo zijn. Toch is het een opzichzelfstaande applicatie die het noemen waard is. Encore gaat verder waar u gebleven met bent uw project in Premiere Pro. Het doel van Encore is het maken van fraaie menu's en een navigatiestructuur. Hebt u een complete film gemaakt, dan is het tenslotte wel zo handig om niet zomaar een beperkt menu te hebben waarin u slechts de film kunt starten. Nee, een professioneel afgewerkte film is ingedeeld in hoofdstukken waartussen genavigeerd kan worden. Sleutelen aan audio- en ondertitelingssporen is ook mogelijk in Encore. De video-uitvoer heeft als maximale bitrate 9,4 megabit per seconde voor dvd met keuze uit Dolby Digital, MPEG of PCM geluid. Voor blu-ray is er de keuze uit een bitrate van 15, 20, 25, 30, 45, 40 Mbit/s en DD- of PCM-geluid. De maximale resolutie is, niet geheel verrassend, 1920 x 1080 (1080p hdtv). Uitvoeren kan niet alleen naar dvd of blu-ray, maar ook naar het flash-formaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • sterk verbeterde audiomogelijkheden
  • blu-ray ondersteuning
  • zoeken in gesproken dialoog
  • uitvoer ook mogelijk naar flash
  • ondersteunt geen mod- en vob-bestanden
  • geen preview in de mediabrowser
Premiere Pro CS4 is de volgende stap voor professionele filmbewerkers waarbij nu eindelijk ook ondersteuning is voor Blu-ray. Wel hadden we graag nog wat meer vernieuwingen gezien. NB: De besproken versie betreft een Beta.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: