Een efficiënt videoarchief opbouwen wordt steeds belangrijker naarmate je aantal videoclips toeneemt. Er is zeer weinig software verkrijgbaar die je daarbij kan helpen. Gelukkig is er Adobe Prelude, dat helaas niet los beschikbaar is.

Als je veel filmt, zul je ongetwijfeld honderden videobestanden op je harde schijf hebben staan, meestal in mappen, zodat je op hoofdonderwerp het nodige terugvindt. Lastiger is het vaak om dat ene specifieke videobestand boven water te toveren of die ene goede scène uit een langere videoclip. Met Adobe Prelude is dat verleden tijd. Adobe Prelude is een programma om video in te lezen, te loggen en om een eerste ruwe montage mee te maken. Het is alleen verkrijgbaar bij de aanschaf van een Creative Suite-editie of in een Adobe Cloud-abonnement. Adobe Prelude werkt naadloos samen met Adobe Premiere Pro, maar het is tevens mogelijk om het te gebruiken met Final Cut.

Vers in het geheugen

Prelude gebruik je het beste direct na de opname, als alles nog vers in het geheugen zit. In de eerste stap moet je je video-opnames inlezen. Je kunt tegelijkertijd daarbij de video converteren naar verschillende bestandsformaten en wegschrijven naar verschillende mappen in het netwerk. Voor het converteren wordt Adobe Media Encoder gebruikt. Na het inlezen ga je de videobestanden loggen. Dit kan op twee manieren. Allereerst kun je xmp-metadata toekennen aan de individuele videobestanden. De metadata die je kunt invoeren zijn zeer uitgebreid en bestaan uit meer dan tweehonderd invoervelden. Door een selectie te maken van deze velden en op te slaan in een schema, creëer je je eigen videotaxonomie.

Metadata koppelen

De metadata kunnen op twee manieren worden gekoppeld aan een bestand: weggeschreven in de header of als koppeling met een xmp-bestand. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld bij mts-bestanden. Een voorwaarde daarvoor is wel dat deze mts-bestanden in de avchd-structuur blijven staan op de harde schijf. De xmp-metadata blijven altijd behouden en zorgen ervoor dat je in software die xmp ondersteunt gedetailleerd kunt zoeken naar specifieke videoclips.

Commentaar geven

Naast het invoeren van xmp-metadata kun je Adobe Prelude ook gebruiken om inhoudelijk commentaar te geven, subclips te maken, hoofdstukken te definiëren of weblinks op te geven. De werking is erg simpel. De videoclip die je afspeelt, verschijnt op een tijdlijn. Op het moment dat je commentaar wilt invoegen of een subclip wilt maken, klik je op de desbetreffende knop. Je voert de data in, die zichtbaar worden op de tijdlijn. Alle gegevens worden meegenomen naar Adobe Premiere Pro als je daar de video gaat bewerken. Werk je met Final Cut Pro, dan wordt er een xml-bestand gemaakt.

Rough cut

In de laatste fase biedt Adobe Prelude je nog de optie om een ruwe montage (rough cut) te maken. Hiermee krijg je een goed idee van hoe de uiteindelijke film eruit kan zien. De ruwe montage kun je opdelen in scènes, omdat je meerdere tijdlijnen mag maken. Op die tijdlijnen zet je de videoclips in de door jouw gewenste volgorde. De tijdlijnen met rough cuts zijn met een klik op de knop te exporteren naar Premiere Pro.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

eenvoudig in gebruik

uitstekend gebruik metadata

Minpunten

alleen verkrijgbaar in cloud of suite

Conclusie

Adobe Prelude is niet alleen een ideaal programma om je videoarchief goed te organiseren, maar stelt je daarnaast ook nog in staat om voorafgaand aan de montage het nodige voorwerk te verrichten, desgewenst al op de locatie waar je hebt gefilmd. Door de eenvoud en de goede samenwerking met Adobe Media Encoder en Adobe Premiere Pro is Adobe Prelude een echte aanwinst voor je werkproces. Het blijft natuurlijk wel jammer dat Prelude alleen beschikbaar is in combinatie met de Production Suite of een Cloud-abonnement en niet los verkrijgbaar is of in combinatie met alleen Premiere Pro....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten