abonneren

Adobe Photoshop Express

Voor het bewerken van foto’s op je tablet heb je vaak niet veel gereedschappen nodig. Adobe’s Photoshop Expres geeft je de belangrijkste tools, en is na een eerdere lancering voor iOS en Android nu ook beschikbaar voor Windows 8.

Photoshop CS kan je in de desktopinterface van Windows 8 gebruiken, maar een app met touchinterface voor Windows RT is nog niet beschikbaar. Photoshop Express kan je hier niet mee vergelijken, zelfs niet met Photoshop Elements. De gratis app, eerder uitgebracht voor iOS en Android, biedt vooral enkele snelle en eenvoudige basisbewerkingen voor onderweg. Denk aan het bijsnijden en roteren van foto’s, toepassen van kleurenfilters, rode-ogenreductie en aanpassen van helderheid, contrast en witbalans.

Photoshop Express, momenteel nog geheel in het Engels, vraagt na het starten direct om een afbeelding. Dit geeft je drie opties: gebruik een afbeelding van je tablet, maak een foto met je camera of haal een foto op via Revel, de clouddienst van Adobe. Revel is vooral handig als je Photoshop op je Mac gebruikt, of albums op je iPad wilt bekijken. Voor Windows is nog steeds geen Revel-software beschikbaar, al zegt Adobe daar wel aan te werken. Overigens is Rebel eventueel via een browser toegankelijk. Na het bewerken van een afbeelding kan je deze weer uploaden naar Adobe Revel, delen via Facebook en natuurlijk opslaan op je apparaat, maar alleen als jpeg.

Heb je een afbeelding geladen, dan is het vervolg niet lastig. Via knoppen aan de onderkant kan je naar de onderdelen Crop, Correct, Looks, Red Eye en Auto Fix. Auto Fix tracht een foto snel te corrigeren, al zal de serieuze fotoliefhebber eerder de optie Correct kiezen. Hier krijg je opties om contrast, belichting en witbalans in wat meer detail aan te passen, via schuifjes. Bij het aanpassen van contrast krijg je bijvoorbeeld schuifjes voor contrast, helderheid en levendigheid. Red Eye dient voor rode-ogenreductie. Functies voor bijsnijden, draaien, roteren en spiegelen vind je onder Crop. Tijdens alle bewerkingen geldt overigens dat je een actie gemakkelijk weer ongedaan kunt maken, of opnieuw kunt uitvoeren.

Photoshop Express voelt erg beperkt. Zo ontbreken bijvoorbeeld functies als het verkleinen of vergroten van foto’s, aanpassen van de resolutie en toevoegen van tekst. Bovendien kan de app niet met raw-beelden overweg. Wel heeft Adobe enkele functies onder betaalknoppen gezet. Zo kan je via Looks zo’n 15 gratis filters toepassen, maar moet je voor nog eens 20 Premium filters € 2,49 betalen. Een tweede betaalde uitbreiding is het Noise Reduction Pack, à € 3,99. Die uitbreiding komt vooral van pas als de camera op je tablet korrelige foto’s heeft gemaakt. Deze betaalde functies kan je overigens wel gratis uitproberen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Windows Metro

Tags: Photoshop Express