abonneren

Adobe Dreamweaver CS6

Dreamweaver richt zich op een van de snelst veranderende werkgebieden: webontwikkeling. Werden we in CS5 nog verrast met de goede cms-integratie, CS5.5 richtte zich al op mobiele ontwikkeling en met CS6 wordt aandacht besteed aan de nieuwste css3-functies.

None

Dreamweaver is nog altijd een pakket waarbij je niet bang moet zijn om met code te werken. Hoewel veel functies een interface-equivalent hebben gekregen, zijn er vaak nog code-aanpassingen nodig. Dat alles is echter zo goed geïntegreerd dat je met een simpele workflow voor apparaten van desktop tot smartphone kunt ontwikkelen.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • dynamische rasterlayouts
  • css3-overgangen
  • jQuery Mobile-stalen
  • Minpunten

De meest opvallende nieuwe optie in Dreamweaver richt zich op ontwikkeling voor mobiele apparaten. Het ontwerpen van mobiele layouts is intuïtiever geworden door de introductie van dynamische rasterlayouts. Met die layouts kun je in een eenvoudige interface css-ontwerpen maken die automatisch meeschalen met veranderende resoluties (responsive design). Met één site bedien je dan zowel pc, tablet als smartphone. De veelgebruikte resoluties zijn vooraf ingesteld, maar je kunt ook zelf verhoudingen toevoegen. In de Design- of Live-view wissel je vervolgens tussen de verschillende layouts. Dit alles voelt vrij natuurlijk ingebouwd; voor webontwikkelaars die voor verschillende apparaten ontwikkelen is de workflow optimaal.

Mobiele apps

In CS5.5 werd ondersteuning voor jQuery Mobile ingebouwd. Dit populaire framework wordt vaak ingezet voor mobiele applicaties. Dreamweaver CS6 breidt de ondersteuning uit. Met één klik wissel je tussen de verscheidene interfacethema’s via het paneel jQuery Mobile-stalen. Je hoeft daarvoor de code niet meer in te duiken. Ook eigen thema’s worden ondersteund. Wie nog niet met jQuery Mobile aan de slag is geweest in Dreamweaver: het ontwerpen van een site die bijna even vloeiend werkt als een native app voor bijvoorbeeld iOS is erg eenvoudig. Ook het bijgewerkte PhoneGap Build draagt daaraan bij. Het voorbereiden van mobiele apps voor distributie gaat nu een stuk sneller.

Ook heeft Dreamweaver CS6 integratie met Adobe Business Catalyst, de (betaalde) cms-dienst van Adobe waar je een site in z’n geheel kunt hosten, inclusief webshop. Binnen het Creative Cloud-abonnement kun je vijf sites laten hosten bij Adobe. Mocht je daar geen gebruik van willen maken, dan kun je uiteraard met een eigen ftp aan de slag. Dreamweavers ftp-module is bijgewerkt zodat nu eindelijk meerdere bestanden tegelijkertijd geüpload kunnen worden.

Modern

Css3 is net als html5 een van die webstandaarden die maar nooit afgerond wordt. Fabrikanten werken daarom altijd met ondersteuning voor delen van de specificatie. Dreamweaver verbetert zijn css3-ondersteuning: css3-overgangen kun je nu toevoegen via het nieuwe paneel Css-overgangen. Ook zonder code kun je op die manier mooie overgangen te maken om bijvoorbeeld menustructuren te animeren.

Op de achtergrond is Dreamweaver overgezet naar het interface-framework waar de rest van de Creative Suite eveneens op draait. Daar merk je niet direct iets van, maar het moet voor de ontwikkelaars van Adobe makkelijker worden om de uniformiteit tussen de verschillende Creative Suite-applicaties in te bouwen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Webdevelopment

Tags: webdevelopment, Dreamweaver, Creative Suite