Acronis True Image 2021 review - Back-up én antivirus

Versleutelde malware
Back-upexpert Acronis voegt dit jaar een volwaardige antivirus- en antimalwarefunctie toe aan zijn back-upsoftware, zoals antivirusboeren al jaren back-upfuncties toevoegden aan hun producten. Databescherming met Acronis krijgt hiermee een nieuwe dimensie, al zitten er nog wel een paar haken en ogen aan. We kijken er naar in dezeAcronis True Image 2021 review.

Acronis True Image 2021

Prijs Standard (€ 59,99/89,99/119,99); Essential (€ 49,99/79,99/99,99); Advanced (€ 69,99/99,99/199,99); Premium (€ 99,99/149,99/159,99); voor 1/3/5 computers
Taal Nederlands
OS Vanaf Windows 7, Mac OS 10.11, iOS 10.3, Android 5.0 en hoger
Website www.acronis.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Cloudopslag en antivirus (Advanced en Premium)
  • Gebruiksvriendelijk
  • Zeer complete back-upfunctie
  • Systeemherstel én back-up
  • Minpunten
  • Advanced en Premium alleen als abonnement
  • Cloudopslag beperkt tot Acronis Cloud
  • Geen cloudopslag en antivirus voor Standard en Essential

Waar veel back-upprogramma’s zich richten op maar één of enkele scenario’s van systeem- of dataherstel, dekt True Image ze echt allemaal af. De gebruiksvriendelijke Nederlandstalige interface biedt het back-up én herstel van bestanden, mappen, schijven, mobiele apparaten en zelfs van het hele systeem. Back-uppen kan op een harde schijf en NAS, én in de cloud.

Ook zijn er hulpprogramma’s zoals voor het klonen van schijven, het opschonen van het systeem, het synchroniseren van mappen en het testen van software in een sandbox.

Voorkomen is beter

Voorkomen is beter dan genezen (herstellen in dit geval), daarom beschermt Acronis al enkele versies specifieke mappen en bestanden tegen ransomware. Deze functionaliteit wordt nu uitgebreid tot een volledige antimalwarefunctie. Je bestaande antiviruspakket kan er dus af. Sterker nog: die moet er af, want als Acronis een andere beveiligingspakket aantreft dan schakelt het zijn eigen beveiliging uit.

Een eigen firewall en antispamfunctie ontbreken, evenals opties voor het scannen van één bestand of map – het is nu altijd óf een snelle óf een volledige systeemscan.

Acronis

Acronis gebruikt een eigen engine met kunstmatige intelligentie voor gedragsanalyse en daarnaast een traditionele scan-engine op basis van virushandtekeningen. Deze laatste heeft het in licentie genomen van ‘een van de top antivirusleveranciers’, maar welke dat is wil Acronis niet zeggen. Technology President Stanislav Protassov wil alleen bevestigen dat het geen Kaspersky en geen Chinese engine is; beide liggen gevoelig. Wie op zijn pc zoekt vindt echter al snel verwijzingen naar Bitdefender (bdcore.dll).

Heb je geen behoefte aan de Acronis-antimalware, dan zijn de Standard- en Essential-versies de beste koop. Deze bieden drie maanden antivirus, daarna stopt het. De Advanced- en Premium-versies bieden wel een jaar lang antivirus als onderdeel van het abonnement, naast opslag in de eigen Acronis-cloud en geavanceerd cryptografische functies. Maar voor een gezin met meerdere computers loopt de totale prijs al snel op, wil je echt alle mogelijkheden kunnen gebruiken.

Voor de Standard- en Essential-versies geldt dat er na het stoppen van de antivirus niet heel veel is dat een upgrade naar de nieuwe 2021-versie rechtvaardigt. Ook de belangrijke wens om back-ups te kunnen maken naar andere clouddiensten dan die van Acronis zelf, ontbreekt nog altijd.

Conclusie

Acronis True Image biedt zeer goede back-upfuncties. Met de toevoeging van antimalware breidt het de bescherming verder uit, bovendien zijn de eerste resultaten van AV-Test zeer goed. al is het lastig deze goed te beoordelen als Acronis niet zegt welke engine het gebruikt. Jammer zijn de beperkingen inzake de cloudopslag en het verlies aan functionaliteit wanneer je liever geen abonnement afsluit.

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Review, Security

Tags: antivirus, malware