abonneren

Acronis True Image 10 Home

In vergelijking met Windows Vista schiet Windows XP schromelijk tekort als het om backupmogelijkheden gaat. Het standaard meegeleverd backup-tool is niet makkelijk te bedienen en een tool voor het herstellen van harddisk-images ontbreekt. True Image lost het op met een gecombineerde imaging- en backupfunctie.

De belangrijkste functie van Acronis True Image 10 is het maken, beheren, bewerken en starten van harddisk-images. Net als voorheen kunt u images tijdens het werken met de pc aanmaken, afspelen en op elke gewenste manier aanpassen. Het maken van incrementele en differentiële images spaart daarbij opslagruimte. Nieuw in versie 10 is de ondersteuning voor 64-bits processoren, een backup-routine voor bestanden in instellingen en de mogelijkheid om images en backups naar een FTP-server weg te schrijven.

Backup


Het tweede toepassingsgebied van True Image is het maken van backups van gebruikersbestanden in -instellingen. Kiest u voor de traditionele methode, dan kiest u de bestanden uit die u wilt backuppen, door gebruik te maken van een bestandsfilter of door de gewenste map aan te geven. Als alternatief beidt True Image ook een categorie-gebaseerde backup aan. U kiest dan bijvoorbeeld afbeeldingen, documenten of muziek en Acronis doorzoekt vervolgens het systeem en zorgt dat de juiste bestanden worden geselecteerd. Zoals gezegd is het maken van een backup naar een FTP-server vanaf versie 10 ook mogelijk.

Categorie = traag


De standaardcategorieën kunt u naar wens aanpassen, of u kunt nieuwe rubrieken aanmaken. Nadeel van deze variant, is dat de backup erg lang duurt. In de test had True Image circa 20 minuten nodig om alle foto's op een 39 MB grote partitie te identificeren en als backup weg te schrijven. Het gericht backuppen van e-mail werkt alleen als u Microsoft Outlook gebruikt. Een minpuntje is dat de routine elk mailbericht apart wegschrijft, wat het proces nogal vertraagt.

Instellingen


In de praktijk blijkt het backuppen van gebruikersinstellingen niet erg zinvol. In de eerste plaats omdat de lijst van programma's die Acronis toont verre van compleet is, in de tweede plaats omdat van veel applicaties zoals Paint Shop Pro X en Outpost Firewall 3.5 de nieuwste versies nog niet zijn bijgewerkt.

Vista


Acronis True Image 10 is geschikt voor Windows Vista. Toch zult u dit tool niet altijd nodig hebben, want in Vista Business, Enterprise en Ultimate vindt u standaard al een backup- en imagingtool. Voor gebruikers van de Home-varianten komt True Image wel weer van pas. Acronis gaat een speciale versie van True Image uitbrengen die geschikt is voor Vista; op het moment van testen was deze echter nog niet beschikbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Backup en imaging in één
  • Veel selectiemogelijkheden
  • Makkelijke bediening
  • Backup aan de hand van categorie duurt erg lang
Een functioneel goed uitgerust pakket dat eenvoudig te bedienen is. True Image maakt het uitvoeren van een regelmatige backup of image een stuk makkelijker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: