abonneren

Acronis Drive Cleanser 6

Jazeker, gevoelige informatie kan ook digitaal gewoon versnipperd worden. Met Acronis Drive Cleanser 6 bijvoorbeeld.

Acronis is een grote speler op het gebied van producten voor geavanceerde schijfoperaties. Ze maken onder andere imagingsoftware, privacytools en ook een shredder genaamd Drive Cleanser. Wat kan dat programma allemaal?
In september 2005 deed PCM ooit een grote test van shreddersoftware. De betere shredders konden honderd keer achter elkaar data op de harde schijf overschrijven. Ook Drive Cleanser kan dat. Wat het programma niet kan in vergelijking met veel andere, is mappen en bestanden verwijderen ­ bij Acronis is het slechts mogelijk om complete partities te wissen.
Kijken we naar de shred-algoritmen, dan zijn die standaard: het Amerikaanse DOD, NAVSO van de Amerikaanse marine, het Duitse VSITR, het Russische GOST en de algoritmen van Gutmann en Schneier. Ook een snelle wisoptie is aanwezig.
Wie liever niet vertrouwt op de reeds bestaande algoritmen, kan zijn eigen algoritme maken. Kies de optie Custom en u kunt in een aantal stappen alle aspecten van de wisoperatie zelf instellen. Het aantal keren dat de schijf overschreven wordt (maximaal 100), het patroon dat over de schijf wordt geschreven en een willekeurig nummer met willekeurige lengte behoren tot de opties. Zo krijgt u een algoritme dat niet bekend (en mogelijk al gekraakt) is en dat u in een bestand kunt opslaan voor hergebruik. Ook aardig is de optie om een bootable schijf te maken met Drive Cleanser erop.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eigen algoritmen maken
  • bootable
  • shredt alleen partities
  • duur
Al met al is Drive Cleanser een goede shredder, met een aantal interessante opties. Maar dat je er geen mappen en bestanden mee kunt wissen, is een gemis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: