Acer’s nieuwe Aspire S3 ultrabook

Acer zet flink in op de ultrabooks. In 2014 gaat volgens Acer minimaal 40 procent van de computermarkt bestaan uit ultrabook-verkopen. Het is dan ook niet raar dat Acer met deze visie nieuwe ultrabooks lanceert waaronder de nieuwe Timeline Ultra, de S5, maar ook de vernieuwde S3-reeks. Wij hebben de krachtigste variant getest: de Aspire S3-391-73514G12add.
De nieuwe Acer Aspire S3 is zeker een hele verbetering ten opzicht van de eerst S3 utlrabook serie, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering waaronder de prestaties en de accuduur. In zijn geheel gezien is de Aspire S3-391-73514G12add wel een betaalbaar krachtig notebook waar je zeker heel plezierig mee kan werken.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • voelt degelijk aan
  • werkt prettig
  • start snel op
  • Minpunten
  • software vervuiling
  • had beter kunnen presteren
  • relatief lage accuduur

De Acer Aspire S3 is in verschillende varianten verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Zo betaal je voor een S3 met Core i5 processor en 500 GB harde schijf 799 euro. De variant die wij getest hebben valt in de hoogste prijsklasse: een S3 met Core i7-3517U processor, 4 GB werkgeheugen en 128 GB SSD harde schijf. De prijs: 999 euro.

De vernieuwde Aspire S3

In vergelijking met het vorige S3 model, dat eind vorig jaar uitkwam, heeft Acer wel enige zaken verbeterd. Natuurlijk heeft de hardware een upgrade ondergaan waarbij nu een overstap gemaakt is naar Intel’s Ivy Bridge generatie en waarmee de wifi chip nu ook 5 GHz netwerken ondersteunt, maar behalve verbeterde hardware zien we ook dat het chassis is verstevigd. Waar we het eerdere S3 chassis nogal erg fragiel vonden, voelt dit chassis een stuk degelijker aan. Het scherm buigt niet meer zo erg en het scharnier is behoorlijk strak gesteld. Dit heeft wel als nadeel dat het ultrabook wel echt met twee handen geopend moet worden als het dichtgeklapt is. Toch voelt dit notebook dankzij het stevigere chassis prettiger aan om op te werken.

Mooi is de S3 niet, vooral aan de onderkant kun je zien dat het uiterlijk een sluitpost is bij Acer. Toch willen we het ultrabook zeker niet lelijk noemen, maar als je wil pronken met design zul je niet snel je Acer Aspire S3 tevoorschijn toveren. De Aspire S3 is ook niet de dunste ultrabook die we zijn tegengekomen, maar dat heeft wel als voordeel dat aan de achterkant gewoon een normale hdmi uitgang zit en twee usb3.0 poorten.

Nieuwe Acer Aspire S3 prestaties

Als we kijken naar de hardware, dan vinden we de prestaties eigenlijk een klein beetje tegenvallen. Ondanks de vette Core i7 processor, 4 GB werkgeheugen en een SSD schijf, wordt hij op prestatiegebied links en rechts ingehaald door andere ultrabooks met zwakkere processors. Dit is grotendeels te wijten aan de snelheid van de SSD hoewel deze qua lezen nog best een aardige snelheid behaalt: maximaal 539 MB per seconde. Alleen bij het wegschrijven van data blijft de snelheid steken rond de 203 MB per seconde. Dat neemt overigens niet weg dat deze Aspire S3 nog steeds een snel ultrabook is. Het is alleen niet de snelste in zijn soort terwijl de aanwezigheid van een Core i7 processor dit wel doet vermoeden. Het notebook start overigens wel lekker snel op. Na 13 seconden vanaf een koude start heb je al een werkend bureaublad voor je neus en in totaal na een kleine 23 seconden heb je ook een actieve verbinding met internet.

Ultrabook met oke beeld en geluid

Qua beeld en geluid is de nieuwe Acer Aspire S3 geen hoogvlieger. De kijkhoek van het TN-beeldscherm is acceptabel evenals het geluid dat uit de kleine speakertjes geproduceerd wordt, maar verwacht geen topkwaliteit. De accuduur zit met een gemiddelde van 3,5 uur wel in de onderste regionen van de door ons geteste ultrabooks. Een iets krachtigere accu is in een volgend Aspire ultrabook model zeker geen overbodige luxe.

Volgegooid ultrabook

Jammer is wel dat het ultrabook van tevoren al is volgegooid met allerlei extra software. Acer houdt zich wat dat betreft niet in en gooit behalve nuttige software, zoals bijvoorbeeld Office 2010 starter en internet security software, ook allerlei onzinnige software op het ultrabook. Denk hierbij aan casual games waar niemand wat om geeft, de Bing bar, Skype en een nieuwslezerprogramma van Esobi.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: ultrabooks, ivy bridge, aspire s3