Acer Iconia W511P

Hybride Windows 8-apparaten vormen een interessante productgroep. Een tablet voor onderweg en een mini-laptop voor thuis of op kantoor, het is niet verwonderlijk dat deze markt flink in beweging is. We testen het topmodel van Acer: de Iconia W511P.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Windows 8 Pro
  • lichte behuizing
  • Minpunten
  • matige constructie
  • Atom-processor

Voor draagbare apparaten is Windows 8 in twee smaken verkrijgbaar: Windows RT voor ARM-processors en Windows 8 Pro voor x86-processors. Omdat Windows RT niet als volwaardig besturingssysteem gezien wordt (je kunt er bijvoorbeeld geen normale Windows-applicaties op draaien) lijkt dit platform op sterven na dood. Gelukkig weten hybride apparaten met Windows 8 Pro wél de brug tussen laptop en tablet te slaan.

De Acer Iconia W511P is met een 3G-module uitgerust, zodat je overal ter wereld online kunt. In de Benelux wordt dit model inclusief toetsenbord geleverd, zodat hij als low-end laptop gebruikt kan worden. Een leuke optie is dat je het scherm 300 graden kunt draaien, zodat je het toetsenbord als standaard kunt gebruiken voor presentaties of films.

De W511P is vervaardigd van kunststof met een metaalkleurige afwerking. Dat maakt hem licht van gewicht: de 10-inch tablet weegt zonder het toetsenbord minder dan 600 gram. Prettig voor dagelijkse gebruik, maar door deze materiaalkeuze is het geen apparaat met een grote wow-factor.

Alle toetsen zitten aan één kant van de tablet, afgezien van de Windows-knop centraal onder het lcd-scherm. Helaas zijn de gleuven voor sim- en sd-kaart niet van afdekkapjes voorzien; voor gebruik buitenshuis zien we liever een stofdichte constructie. Het scherm is een standaardoplossing op basis van een 10-inch ips-lcd met een resolutie van 1366 x 768 beeldpunten, een kwaliteit die aansluit op het gekozen segment. De kijkhoek en de helderheid zijn prima. De gekozen cpu is een dualcore Intel Atom die net onder de 2 GHz geklokt wordt. De hoogste klokfrequentie wordt in de boost-modus bereikt. Acer koppelt de cpu aan 2 GB ram-geheugen.

Acer volgt de trend om fullsize usb-poorten te vervangen door kleinere micro-usb-poorten. Dit scheelt ruimte en maakt de tablet dunner. Via een adapterkabel (of het optionele toetsenbord) zijn ook gewone usb-apparaten aan te sluiten. Ook in een hdmi-aansluiting is voorzien. Deze specificaties garanderen een goede gebruikerservaring voor een toestel in deze prijsklasse – zware Windows-toepassingen zoals Photoshop zijn niet haalbaar op deze tablet. De interne opslagcapaciteit is 64 GB, waarvan de helft voor de gebruiker beschikbaar is. Mocht je meer opslagcapaciteit nodig hebben, dan kan je hiervoor het sd-slot gebruiken of op cloud-diensten overstappen, zoals SkyDrive of Dropbox.

Ten slotte de accuduur. Uit onze ervaring blijkt dat de capaciteit van 3540 mAh voldoende moet zijn voor een normale werkdag van 9 uur. Dit is vergelijkbaar met de meeste andere tablets.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: tablets, laptops