Acer Aspire R7

De Acer Aspire R7 is een laptop die vooral desktopgebruikers zal kunnen bekoren. Met een scherm dat zowat naar alle kanten kan draaien en schuiven, lijkt hij dan ook meer op een all-in-one-computer.

Met al die lichte en draagbare ultrabooks is het verfrissend om nog eens een echte desktopvervanger te zien. De Aspire R7 is stevig, met een constructie uit licht plastic en een chassis met metalen scharnier. Dat scharnier is ook meteen het meest opvallende element van deze computer, omdat het ervoor zorgt dat je het 15,6-inch scherm (1920 x 1080 pixels) op alle mogelijke manieren kunt draaien. Acer onderscheidt zelf vier standen.

De notebookstand spreekt voor zich: het scherm lijnt mooi uit met de onderkant van het laptopchassis. Daarnaast kan je je scherm zo draaien dat het meer lijkt op een all-in-one-desktop. In deze stand is de Aspire R7 het meest geschikt voor touch, omdat het scherm dichterbij en in een schuine hoek staat. De scharnieren zijn stevig genoeg om het scherm stil te houden wanneer je erop zit te tikken. In de derde stand tover je de Aspire R7 om in een tablet en leg je het scherm plat. Echt mobiel is hij niet met zijn 15,6 inch, maar het is wel handig. Het scharnier verhindert het scherm om helemaal plat te liggen, waardoor je een kleine hoek krijgt. Tot slot valt het scherm ook achterover te kantelen, zodat personen tegenover je het scherm kunnen zien. Leuk, maar het lijkt ons efficiënter als mensen gewoon even naast je komen staan.

Een vreemde keuze is de plaatsing van het toetsenbord en touchpad. Het touchpad staat immers bovenaan. We vinden deze keuze moeilijk te rechtvaardigen. Niet voor niets staan touchpads al jaren onder het toetsenbord: je polsen kunnen dan rusten op de laptop en je vermijdt dat je onvrijwillig toetsen indrukt.

De Aspire R7 is uitgerust met vier speakers en Dolby Home Theater v4. We zijn vooral verbaasd over het hoge volume dat de computer haalt. Alle poorten en aansluitingen zitten in de onderste helft van de computer. Rechts zitten de aan/uitknop en de volumeknop, één usb2.0-poort en een sd-slot. Links zit een aansluiting voor mini-displayport, hdmi en twee usb3.0-poorten. Ethernet ontbreekt, je bent aangewezen op de ingebouwde 802.11n wifi-adapter. Tot slot wordt ook bluetooth 4.0 ondersteund en is de computer uitgerust met een 720p-webcam. De gemeten accuduur is prima: 5 uur en 41 minuten.

De Acer Aspire R7 is gedurfd en innovatief, maar met de vreemde plaatsing van toetsenbord en touchpad en een bonkig ontwerp dat hem minder draagbaar maakt, is het eerder een vreemd conceptmodel dan een echt afgewerkt product.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: Laptops, Notebooks