A501

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Hybride apparaten zijn geen onbekende terrein voor Mio: de A701 van vorig jaar combineerde pda en telefoon met gps. De A501 is een kleinere, dunnere en lichtere uitvoering hiervan zonder dat er concessies aan de technologie zijn gedaan.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Mio's overbekende grijs-en-zilver-kleurenschema is weer aanwezig op de A501, vergezeld van een 2,7-inch-display dat vrijwel de gehele voorkant van het apparaat inneemt. Frappant is dat de directionele stick zich niet meer onder het scherm bevindt, maar aan de linkerzijkant van de A501. Waarom Mio hiervoor kiest is niet echt duidelijk; het is in ieder geval makkelijker om het apparaat met één hand te bedienen, maar wel een stuk minder accuraat.

Ook aanwezig zijn sneltoetsen voor de digitale camera en het volume, evenals een sd-slot en de mini-usb-poort. Gps-gebruikers kunnen een extra antenne op de Mio plaatsen voor betere ontvangst; een gps-carkit is meegeleverd met de A501.

De A501 start snel op en reageert lekker vlot. De sneltoetsen en de stevige stylus maken het bedienen van de A501 prettig en accuraat. Wie dit apparaat vooral als mobiele telefoon wil gebruiken, kan een traditioneel telefoonmenu oproepen met een sneltoets onder het display. De knoppen onder het scherm kunnen naar wens aangepast worden, maar in veel gevallen zijn de knoppen te klein om met de vinger in te drukken. Bediening met de stylus heeft duidelijk de voorkeur.

Wanneer het gaat om het uiterlijk en de gebruikersvriendelijkheid dan scoort de A501 hoog, maar wie beter naar de specificaties kijkt zal een aantal vreemde gebreken opmerken. Het begint al met het besturingssysteem. De A501 is voorzien van Windows Mobile 5, terwijl Windows Mobile 6 al sinds februari uit is. Ook de navigatiesoftware die meegeleverd is, is inmiddels verouderd: versie 3.3 is dan wel innovatief en prettig in het gebruik, de concurrentie heeft niet stilgezeten en Mio had de software op zijn minst een update mogen geven.

Als een satellietnavigatie-apparaat doet de A501 zijn werk goed. Een leuk aardigheidje is de ingebouwde volumeregelaar in de carkithouder, waardoor het aanpassen van het volume een fluitje van een cent is. De navigatiesoftware biedt weinig speciale mogelijkheden, maar de meest basale elementen zijn allemaal daar: navigeren op postcode, points-of-interest, aanpasbare navigatieviews, en kaarten van heel Europa op een 1 GB sd-kaartje in de doos.

Eén van de grootste nadelen van de A501 is de grootte van het touchscreen bij het gebruik onderweg. Net als bij alle andere smartphones en pda's met navigatiefuncties is het bijna onmogelijk om de functies met onze vingers te bedienen. Een stylus maakt de bediening veel praktischer, maar we raden het gebruik van een stylus tijdens het rijden ernstig af.

Het laatste minpuntje dat we moeten noemen is het gebrek aan wireless mogelijkheden. Bluetooth 2.0 en edge staan op de specificatielijst, maar ondanks de quadband gsm-radio ondersteunt de A501 geen umts, hsdpa of wifi. Als compensatie heeft de A501 een 2-megapixel-camera, een verrassend luide speaker aan de achterzijde en een 2,5mm headphone jack voor koptelefoons.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Smal en stijlvol
  • Prima prestaties
  • Geen Windows Mobile 6
  • Matige connectiviteit
  • GPS-bediening onhandig
De Mio A501 is een stijlvol en uiterst handzaam apparaat. Als het niet zo slecht gesteld was met connectiviteit en als de software niet zo verouderd was, zouden we dit apparaat een stuk hoger waarderen. Mochten deze minpunten voor u niet belangrijk zijn, dan biedt de A501 u solide navigatiemogelijkheden en voldoende functionaliteit om uw mobiele telefoon te vervangen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: