5800 XpressMusic

Is Nokia's nieuwe touchscreen-mobieltje net zo vingervlug als de iPhone?
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

'Touch' is de laatste trend in de wereld van mobiele telefoons; het is populair gemaakt door Apple en inmiddels heeft elke fabrikant wel één of meerdere mobieltjes met een touchscreen. De uitzondering op deze regel was Nokia, maar met de 5800 XpressMusic komt hier verandering in. Hoewel de 5800 zeker niet als concurrent van de iPhone bedoeld is, zal de consument het niet laten de twee te vergelijken.

De 5800 is een plomp apparaat, maar zeker niet groot. Het toestel verdwijnt makkelijk in onze broekzak en voelt redelijk robuust aan, ondanks de plastic behuizing. Een kleine rand rond het scherm onderscheidt het toestel van de iPhone, evenals de drie fysieke knoppen er vlak onder. Een groene en rode call- en end-toets flankeren een witte menuknop, die toegang tot het hoofdmenu geeft. Dit menu zal vertrouwd overkomen op Symbian-gebruikers. Boven het scherm heeft Nokia een klein XpressMusic-icoontje geplaatst dat reageert op aanrakingen, evenals een camera voor videoconferencing. Aan de bovenzijde van de behuizing vinden we de stroom- en usb-aansluiting terug, samen met de aan/uit-schakelaar. Aan de linkerzijde vinden we afdekklepjes voor de sim- en microsd-kaarten, aan de rechterzijde bevindt zich een slider die het scherm vergrendelt en ontgrendelt. Aan de achterzijde vinden we de hoofdcamera terug, die zoals gebruikelijk alleen fatsoenlijke resultaten produceert bij voldoende licht. Het scherm draait mee met de telefoon; wie de 5800 ondersteboven legt, zet de telefoon automatisch in de stille stand.

Over het geheel genomen werkt de interface van de 5800 goed. Wie gewend is aan Nokia-smartphones zal weinig verrassends tegenkomen. De 5800 gebruikt Symbian Series60 Fifth Edition. De meeste schermelementen kunnen aangetikt worden om ze te selecteren; zo opent het tikken op het klokje een applicatie waar het alarm ingesteld kan worden. Tikken op de providernaam opent de profiellijst en laat u de kalender bekijken. Het XpressMedia-icoontje op de voorzijde geeft snelle toegang tot mediafuncties. Hier zien we de nadelen van het smalle scherm: het is priegelen geblazen om van het ene na het andere tabblad te springen.

Nokia gebruikt een resistief touchscreen, dus de multitouch-mogelijkheden van de concurrentie zijn afwezig. Scrollen kan door met uw vinger te slepen, maar voor in- of uitzoomen moeten we een menu oproepen of dubbeltikken in de browser. Toch is de bediening niet erg gecompliceerd.

Een nummer bellen is eenvoudig: tik in het hoofdmenu op het icoontje voor het toetsenbord of voor het adresboek. Scroll en kies een naam uit, of tik in de witruimte en kies de eerste letter van de contactpersoon in het virtuele toetsenbord. De lijst past zich automatisch aan de ingevoerde letters aan. Wie tekst wil invoeren kan kiezen voor een alfanumeriek toetsenbord (met tekstvoorspelling), een klein qwerty-toetsenbord (vereist een stylus) of een fullscreen qwerty-toetsenbord dat alleen in landscape-modus werkt. Helaas wordt er niet automatisch gewisseld tussen de twee qwerty-toetsenborden bij het draaien van het mobieltje. Het is ook mogelijk tekst in te voeren middels handschriftherkenning; dit werkt behoorlijk nauwkeurig.

De rest van de 5800 XpressMusic is behoorlijk standaard. De browser is adequaat en het afspelen van mediabestanden is prettig dankzij het uitstekende scherm. In de vijfde Symbian S60-editie is het één en ander opgeschoond en van nieuwe icons voorzien. Hoewel de mailapplicatie nog steeds niet fatsoenlijk met imap om kan gaan, is het inmiddels eenvoudiger geworden om oude berichten te verbergen. Geen van onze favoriete applicaties willen installeren op de nieuwe S60-versie, vermoedelijk moeten deze eerst geüpdate worden. We doen in totaal drie dagen met een volle accu.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vertrouwde interface
  • veel mogelijkheden
  • geen multitouch
  • interface niet altijd even praktisch
  • matige camera
Voor een gemiddeld mobieltje met smartphone scoort de 5800 XpressMusic behoorlijk goed. Het toestel is niet perfect, maar Nokia heeft meer gedaan dan eenvoudigweg een touchscreen op een bestaand mobieltje plakken. Wie geen volledige smartphone nodig heeft, kan de 5800 zeker overwegen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: