Terugkerende klusjes handig geautomatiseerd

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Schijfopruiming
  3. Naar VBScript
  4. Run-opdracht met parameters
  5. Variaties op het thema
  6. VBScript automatiseren
  7. Proefrun
Met de Taakplanner en VBScript kan je allerhande terugkerende klusjes automatiseren. Van het schoonmaken van de harde schijf tot en met het synchroniseren van gegevens, alles is mogelijk. Nou ja, bijna alles.

Er zijn twee voorwaarden: Taakplanner (Task Scheduler) moet draaien en VBScript (de zogeheten Windows Scripting Host) moet kunnen worden aangesproken. Ga naar Start, Uitvoeren, SERVICES.MSC, Enter en controleer of de Task Scheduler actief is. Zo niet, dan instellen op Automatisch. De volgende stap is een controle van de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows Script Host\Settings, want daar moet de DWORD-parameter Enabled op 1 staan of ontbreken. Zo niet, dan moet je even de juiste correctie uitvoeren. De register-editor kan je als volgt starten: Start, Uitvoeren, REGEDIT, Enter.

Afbeelding_1
Controleer eerst of de Taakplanner actief is…

Afbeelding_2
…en of VBScript niet is uitgeschakeld.

VBScript-editor
VBScript is een programmeertaal die je binnen de Microsoft-omgeving op verschillende plekken kunt tegenkomen. Ook Office en de webserver van Microsoft kunnen overweg met VBScript. Net als Windows zélf. Een (echt) VBScript-bestand is voorzien van de extensie .vbs, want op die manier kan Windows herkennen dat het gaat om een programmabestand dat moet worden doorgeseind naar de Windows Scripting Host die dat vbs-bestand inleest, interpreteert en uitvoert. Dat laatste uiteraard alleen als je geen programmeerfouten hebt gemaakt.

Als je VBScript gaat schrijven moet je kunnen beschikken over een handige editor. In principe heb je aan het Kladblok van Windows genoeg, maar een tool als VbsEdit (www.vbsedit.com) heeft een groot aantal extra’s aan boord die het coderen van VBScript sterk veraangenamen en vereenvoudigen!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Programmeren

Tags: taakplanner, vbscript