QtADB

Wie meer met zijn Android-telefoon wil dan de fabrikant toelaat, is aangewezen op de commandlinetool ADB, Android Debug Bridge. QtADB zorgt daarbij voor een mooie interface, maar blijft afhankelijk van krakkemikkige drivers.
QtADB zou handig zijn als vervanging van trage en instabiele programma’s van fabrikanten, zoals Samsung Kies. Het is echter niet veel betrouwbaarder, vooral door de gebrekkige en wankele telefoonherkenning.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • makkelijk toegang
  • Minpunten
  • crashgevoelig
  • telefoonherkenning gaat vaak mis

Met een Android-smartphone kun je meer achter de schermen aanpassen dan met een iPhone. Dat vereist echter wel wat technische vaardigheden. Zo werkt de vrijwel altijd benodigde tool ADB alleen via de commandline en ontkom je dus niet aan enig gedoe. QtADB zegt hiervoor de oplossing te hebben.

De installatie van QtADB is eenvoudig. Je dient zowel QtADB als de ADB- en AAPT-binaries te downloaden; beide bestanden staan op de downloadpagina van QtADB gelinkt en moeten naar dezelfde map uitgepakt worden. Mocht je gebruik willen maken van de SMS Manager-functie, moet je ook op je telefoon nog een app installeren.

Een dubbelklik op QtADB.exe volstaat om het programma op te starten. De Nederlandse vertaling wordt automatisch geselecteerd, maar is zo beroerd dat je beter onder Help de Engelse taalbestanden kunt kiezen. Daarna sluit je je telefoon aan op de pc. Mocht dit een foutmelding opleveren, zorg dan dat je de drivers van je telefoon hebt geïnstalleerd en de optie USB-fouten opsporen op je telefoon is geactiveerd (doorgaans te vinden onder Instellingen, Toepassingen, Ontwikkeling). Zelfs dan blijft het moeilijk te gebruiken: sommige telefoons worden in onze test helemaal niet herkend (HTC Desire, Samsung Galaxy S2); anderen worden slechts deels ondersteund (Galaxy S). Enig geluk is nodig.

Eenmaal aan de praat blijkt QtADB een aantal handige functies te bundelen. Zo is er directe toegang tot alle mappen, apps en sms-berichten, inclusief backupfunctie. Daarnaast heeft QtADB een shell om zelf ADB-commando’s te versturen en een handige screenshotfunctie. 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Programmeren

Tags: qtadb