abonneren

Kodu Game Lab

Kodu is niet de eerste vereenvoudigde programmeertaal, maar zorgt wel voor een goed inzicht in programmeerlogica.

Kodu Game Lab bestaat al langer op de Xbox 360, maar Microsoft Research heeft nu ook een pc-versie van het programma uitgebracht. In Game Lab bouwt u met de programmeertaal Kodu eenvoudige spelletjes. De software is niet zo zeer bedoeld om flitsende spellen te maken, maar is vooral nuttig als een inleiding in de logica van het programmeren en is met name gericht op beginnende programmeurs (kinderen).

Na het opstarten kunt u een bestaande wereld laden of een nieuwe wereld aanmaken. Door de grote hoeveelheid opties is het aan te raden om eerst alle meegeleverde werelden uit te proberen alvorens helemaal zelf te beginnen. U kunt een landschap opzetten en naar uw eigen smaak inrichten en vervolgens objecten plaatsen en programmeren. Dit is waar de kracht van het programma in zit. Met eenvoudige pictogrammen kunt u objecten aansturen om op bepaalde momenten iets te doen. Zo bouwen we vrij snel een eenvoudig spelletje waarbij we een klein bootje besturen dat tegenstanders moet ontwijken. Toch bekruipt ons het gevoel dat we niet echt optimaal gebruikmaken van Kodu's mogelijkheden. Het is duidelijk te merken dat de interface van Kodu oorspronkelijk voor de Xbox-controller is ontwikkeld, want met slechts enkele toetsen is alles te doen. Deze simpele uitstraling verbergt de uitgebreide functiebibliotheek, in plaats van eenvoudige toegang tot de relevante programmeeropties te bieden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreide functiebibliotheek
  • aantrekkelijk uiterlijk
  • resultaat laat lang op zich wachten
  • duidelijk een port van de Xbox-versie
Met Kodu kunnen zelfs kinderen vlug aan de slag door de logische structuur met duidelijke pictogrammen. De leercurve is steiler dan verwacht, maar aan de hand van de meegeleverde voorbeelden zijn leuke spellen toch best snel te maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Programmeren

Tags: