abonneren

Expression Studio 4 Ultimate

Expression Studio is Microsofts suite om webpagina's en applicaties te ontwerpen. Dat klinkt alsof het een concurrent kan zijn voor Adobe Creative Suite, maar de programma's van Microsoft weten toch een ander deel van de markt te bedienen.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Hoofdmoot van het pakket is Expression Blend, waarmee u applicaties kunt ontwerpen voor desktop en web. Deze applicaties maken gebruik van Windows Presentation Foundation (wpf) en Silverlight. In Blend 4 is ondersteuning toegevoegd voor versie 4 van deze beide standaarden. Ook kan het pakket nu samenwerken met het nieuwe Visual Studio 2010. Ook voor het ontwikkelen van applicaties voor Windows Phone 7 kunt u gebruik gaan maken van Blend. Een (gratis) extra download die nog uit moet komen, is wel vereist om deze functionaliteit toe te voegen – Windows Phone 7 is nog niet af.

Naast Blend is er Design, een tekenpakket voor vectortekeningen. De vergelijking met Adobe Illustrator is snel gemaakt, maar waar die laatste ook erg gericht is op illustraties voor print, is Design echt bedoeld voor het ontwerpen van graphics voor applicaties (en integreert in die zin met Blend). Nieuwe in Design 4 is de mogelijkheid om wmf-, emf+- en emf-bestanden te importeren in uw project.

Expression Web 4 kent maar een paar nieuwe features. Ten eerste is er de SEO Checker. Deze functie controleert of uw site voldoet aan de aanbevelingen voor search engine optimization, het optimaliseren van uw site voor vindbaarheid in zoekmachines. Zo wordt gecontroleerd of de titel van uw webpagina niet te lang is en of de alternatieve teksten van uw hyperlinks informatief genoeg zijn.

Ook nieuw is de uitbreiding van de SuperPreview-functie met een online dienst. In Expression Web 3 zorgde SuperPreview voor de mogelijkheid om uw pagina’s te previewen in andere versies van Internet Explorer, zonder deze geïnstalleerd te hoeven hebben. Het is met de nieuwe online dienst ook mogelijk om andere browsers op andere platformen te gebruiken voor tests. Voor deze functie moet u wel een account aanmaken. Bovendien is het nog een bèta en wordt op dit moment alleen Safari voor de Mac ondersteund. Ondersteuning voor html5 heeft Web 4 officieel niet, maar nieuwe tags als <video> zien we wel terug in de IntelliSense code-hints. Als we een vergelijking trekken met Dreamweaver CS5, is Expression Web 4 wat karig bedeeld qua functies. Het is echter ook een stuk goedkoper en dus waarschijnlijk niet bedoeld als directe concurrent.

Erg interessant is de nieuwe Encoder. Deze is beschikbaar in verschillende versies, waarvan de Pro-variant de interessantste is (helaas alleen los beschikbaar of in het dure Ultimate-pakket). U kunt niet alleen bestanden encoderen met de nieuwe h.264-encoder, maar ook live video streamen en met drm beveiligen. Een complete review van dit onderdeel vindt u binnenkort online in het TestCenter.

De interfaces van alle Expression-applicaties zijn sinds versie 2 gelijkgetrokken tot een in wpf gebouwde, zwarte eenheidsworst, net als de nieuwe Visual Studio 2010. Wellicht kunnen ontwerpers zich wel vinden in deze donkere interface zonder toeters en bellen, maar ons bevalt het niet.

Met ingang van de nieuwe versie zijn er verschillende uitgaven van Expression Studio. De besproken pakketten zitten allemaal in de Ultimate-editie van het pakket. De Web Professional zal voor veel gebruikers ook al voldoen, want die bevat Design, Web en Encoder (niet Pro) en kost € 189, bijna € 600 minder dan Ultimate. Bovendien hebben gebruikers van Expression Studio 3 of Web 3 geluk, want die komen in aanmerking voor een gratis upgrade naar de nieuwste versie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede, maar dure Encoder
  • ondersteuning voor wpf 4 en Silverlight 4
  • SuperPreview in Web (vooralsnog) te beperkt
  • niet veel nieuwe features in Web en Design
Duidelijk is dat Blend het grootste pakket is in de suite, zowel in prijs als in functionaliteit. Voor Silverlight-programmeurs is het dan ook onontbeerlijk. Als u webpagina’s wilt maken, is Web een aardig programma, maar het kent minder functies dan concurrent Dreamweaver.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Programmeren

Tags: