abonneren

Bouw je eigen Sommentelefoon met een Raspberry Pi

sommentelefoon

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina
  3. Lees verder op de volgende pagina

Om de Pi in de behuizing van de telefoon te krijgen, moeten een aantal onderdelen helaas het veld ruimen, anders past het niet. De bellen, inclusief de spoel, het volumewieltje en de koperkleurige grondplaat waarop deze bevestigd zijn, worden uit de T65 verwijderd. Ook de twee metalen strips die in de printplaat op de bodem vast zitten, worden doorgeknipt. De voedingskabel van de Raspberry Pi leiden we naar buiten door het gat waar voorheen het volumewieltje zat.

Er is helaas geen doorgang van de aansluitkamer naar de grote ruimte waar de rest van de elektronica zit. Wanneer je de Raspberry Pi wilt inbouwen, moeten de vijf kabels van de draaischijf, aardknop en haakcontact dus niet meer in de aansluitkamer worden vastgemaakt, maar aan dezelfde schroeven in de binnenkant van de telefoon. Hiervoor moet je wel eerst de doorzichtige kap boven op het haakcontact losmaken. Dit gaat eenvoudig met de twee schroeven aan weerszijden van de kap.

De drie jumperkabeltjes die met aansluiting 1, 2 en 3 van de aardknop en het hoorncontact zijn verbonden, kunnen via een opening rechts onder aan de doorzichtige kap richting Raspberry Pi worden geleid. Aan de linkerkant, bij de audiokabel, is er jammer genoeg geen opening; daar zit de kap helemaal tegen de grondplaat. Omdat de audiokabel wat dikker is, is het weer aandraaien van de schroef een beetje tricky, maar uiteindelijk lukt het wel.

sommentelefoon

Verder is het nog even opletten hoe je de audio- en voedingskabel naar de Raspberry Pi toe leidt. Het gemakkelijkste is om deze om te leiden via het middelste opstaande pootje waar de draaischijf op rust. Gebruik ook nog wat tape om de kabeltjes op sommige plaatsen op hun plek te houden. Het is ook verstandig om de metalen delen waar de Raspberry Pi op ligt met tape af te plakken, om ongewenst contact tussen de Raspberry Pi en de telefoon te voorkomen.

Voor het geval je programmeren te lastig vindt of, net als wij, je van mening bent dat er niets leukers te bedenken is dan de PTT-tafeltelefoon, gebruik je gewoon het kant-en-klare script dat hier te vinden is. En anders kun je bovenstaande scripts naar eigen inzicht combineren voor het programmeren van een verbeterde versie. Of misschien gaat er wel een belletje rinkelen en bedenk je juist een verrassende andere toepassing. We zijn erg benieuwd naar originele ideeën waarmee de lezers van PCM aan de slag gaan!

Geschreven door: Ralph Crützen op

Category: Workshop, Programmeren

Tags: Raspberry Pi, Programmeren, DIY, python

Laatste Vacatures