abonneren

Bluefish

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Als u regelmatig programmeert of code schrijft, dan kan een goede tekstverwerker enorm helpen om fouten te voorkomen en herstellen. In onze editortest zetten we zeven code-editors tegenover elkaar. Vandaag: Bluefish.

Bluefish is net als Notepad++ opensource. De editor is geschikt is voor alle besturingssystemen. Linuxgebruikers kunnen het programma zelf compileren of met behulp van apt-get install (Debian, Ubuntu) of emerge (Gentoo) installeren. Mac-gebruikers kunnen fink install bluefish uitvoeren in de terminal. Voor Windows bestaat er een setup wizard die er vrij lang over doet, omdat de installatie van Bluefish vrij veel codebibliotheken binnenhaalt. Na de installatie gaat het opstarten van het programma echter razendsnel.

Het valt meteen op dat de Bluefish-interface er overzichtelijk en gebruikersvriendelijk uitziet. In een tabbalk boven het codevenster ziet u veelvoorkomende html-elementen die u daardoor gemakkelijk kunt invoeren. Dat maakt Bluefish bijzonder geschikt als web-editor. De balk is desgewenst ook uit te zetten als u in een andere taal wilt werken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede interface
  • erg geschikt voor html
  • minder specialistische instellingen
Bluefish is vooral aan te raden voor beginnende programmeurs omdat u niet overspoeld wordt door onbegrijpelijke opties. Als u een specialistische handeling wilt uitvoeren stuit u wellicht op een aantal beperkingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Programmeren

Tags: