}
abonneren

De beste processors in verschillende prijsklassen

beste processors

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

Processors tot 400 euro

De kans is groot dat je om budget-technische redenen reeds bent afgehaakt. In de inleiding gaven we aan dat de uitdaging van de processorkeuze vandaag de dag zit in het vinden wat het best past bij jouw gebruik, en we zijn hier inmiddels in het domein van de echte luxepaarden beland. De inhoudelijke vergelijking is eigenlijk wederom niet heel spannend, want die is namelijk weer gelijk aan het segment tot 300 euro: kies je voor meer cores en meer threads bij AMD of de hogere per-core prestaties van Intel.

Bij de Intel Core i7-7700K van 379 euro, een quad-core, octa-thread, overklokbare processor bereiken we ook voor gamers het absolute hoogtepunt van wat de grote processorbouwers te bieden hebben. Waar een Core i5 nog een beperking kent vanwege het ontbreken van multi-threading heeft de i7 dat wel in huis, wat hem niet alleen de snelste gaming-processor maakt vandaag de dag, maar ook voldoende overcapaciteit geeft voor games die de komende jaren uit zullen komen.

Zodra we de 300 euro voorbij zijn, zien we AMD wederom vooral extra cores toevoegen: de Ryzen 7 serie komt namelijk met acht cores, zestien threads vanaf zo’n 330 euro met de Ryzen 7 1700, waar we acht cores bij Intel op het moment van schrijven pas vanaf circa 1130 euro aantreffen. Hoewel AMD gamers die tevens streamen nog wel probeert te strikken met die extra cores, komt de i7-7700K eigenlijk niets tekort om van dat gameradvies af te wijken.

Vanuit de creatieve hoek begint het concept ‘afnemende opbrengsten’ ook zeker in beeld te komen. Niet alle taken in de populaire Adobe software zoals Photoshop en Premiere kunnen optimaal gebruikmaken van alle aanwezige kracht die de acht cores van een Ryzen 7 biedt, terwijl de snelheid per core iets lager ligt dan bij de Ryzen 5 1600X. Voor de zwaardere gebruikers die bijvoorbeeld zowel creatief werken, virtualiseren als gamen, is de extra investering voor meer cores soms echter best de moeite waard.

Ben jij een (semi) pro en mis je inkomsten wanneer je systeem staat te pruttelen, dan zal die extra 100 euro je vermoedelijk ook minder interesseren. De Ryzen 7 toont zich bijvoorbeeld nog altijd overtuigend krachtiger in het renderen van video en beeldmateriaal, taken die traditioneel de meeste cores goed benutten. Doe je dat dagelijks en hoef je niet op enkele tientjes te letten? Kies dan voor een AMD Ryzen 7 1700 of 1700X.

beste processors

Processors duurder dan 400 euro

Gaandeweg hebben we tal van praktische doeleinden hun processor hoogtepunt zien bereiken, en waar gamers en creatieve (semi) professionals lang profiteerden van een grotere investering liepen ook zij richting die 350 à 400 euro wel tegen de zinvolle top aan. Meer dan 400 euro uitgeven aan je desktop-processor doe je als gevolg enkel wanneer wachttijd geld kost, wanneer een paar honderd euro jou gewoon niets doet, of wellicht dat je overweegt om iets te kopen wat voor de meeste mensen weinig zinvol, of wellicht ook maar betaalbaar is. Hoe dan ook: de prijs-prestatieverhouding loopt snel scheef.

Het voornaamste probleem is dat het weinig zinvol is om slechts ‘iets’ meer uit te geven dan 400 euro. De circa 530 euro kostende AMD Ryzen 7 1800X is nog te overzien, die 5 tot 10 procent extra prestaties op de 20 tot 25 procent meerprijs zijn nog redelijk te noemen in het hoge segment en die krijgt dan ook een eervolle vermelding als je toch wat extra budget hebt. Die Ryzen 7 1800X zet de Intel octa-core tegenhanger Core i7-6900K nipt buitenspel Die is veelal even snel, soms iets trager en soms weer iets sneller, maar het prijsverschil van een factor twee is daarmee niet in verhouding.

Daarbij moeten we opmerken dat AMD de Ryzen 7 1800X ook precies zo op de markt heeft gepositioneerd dat de Intel-processor buitenspel komt te staan. Intel heeft zoals je elders in dit nummer hebt kunnen lezen op computerbeurs Computex de nieuwe Core X-reeks geïntroduceerd met onder andere een flink goedkopere octa-core tegenhanger in de vorm van de Core i7-7820X. Met deze chip hebben we op het moment van schrijven nog geen ervaring, maar deze zorgt vermoedelijk wel voor wat spanning.

Dan rest enkel nog de Intel Core i7-6950X met tien cores, van ca 1850 euro die op het moment van schrijven de krachtigste processor voor consumenten is. Deze chip biedt met tien cores en twintig threads pure rekenkracht voor drieënhalf keer de prijs van de Ryzen 7 1800X. Voor dergelijke verschillen komen wij superlatieven tekort. Op het moment van schrijven heeft AMD geen direct antwoord op die i7-6950X, wat de Intel simpelweg de krachtigste consumentenprocessor op de markt maakt.

De situatie is op het moment dat je dit leest vermoedelijk wel net even anders door de introductie van Intels nieuwe Core X-processorreeks en AMD’s Ryzen Threadripper. Intels nieuwe processor met tien cores, de i9-7900X, wordt een stuk goedkoper dan voorganger i7-6950X terwijl er ook modellen met nog meer cores tot maar liefst achttien cores zullen volgen. AMD’s Ryzen Threadripper zet daar maximaal zestien cores tegenover. Hoewel de extreem scheve prijs-prestatieverhouding van meer dan acht cores hierdoor iets gunstiger komt te liggen, blijven dergelijke processors voorbehouden aan de meest vermogende gebruikers.

beste processors

Conclusie

Hoewel er honderden processors beschikbaar zijn valt de keuze uiteindelijk toch reuze mee. Met enkele echte hoogvliegers, zoals de Intel Pentium G4560 in het budgetsegment, de AMD Ryzen 5 1500X en 1600X als alleskunners in de middenklasse, de Intel Core i7-7700K als ultieme gamer-cpu en de Ryzen 7 1700 en 1700X als luxe alleskunners is er voor het gros van de doeleinden al snel een veilig advies te geven. Uiteraard blijft het zaak voor zeer specifieke applicaties te controleren of je de juiste keuze maakt: zeker als het budget beperkt is wil je voorkomen dat je jezelf in de vingers snijdt.

Tekst: Stephan Overbeeke en Nada Overbeeke

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Processoren

Tags: AMD, intel, goedkoop, Cpu, Duur, Processors, prijsklasse

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI