abonneren

Phenom X3 8750

De introductie van de Phenom liep niet zoals gepland voor AMD: de processor had te lijden onder een flinke bug. Die is nu verholpen, tijd voor een herkansing.

AMD heeft de tlb-bug opgelost en de Phenom is toe aan een nieuwe revisie (B3). Om het vertrouwen terug te winnen heeft AMD zijn Phenoms ook maar meteen nieuwe typeaanduidingen gegeven. De snelste quadcore-Phenom is de Phenom X4 9850 en inmiddels zijn er ook enkele driekoppige monsters uit, met de Phenom X3 8750 als paradepaardje.
De Phenom X4 9850 bestaat uit vier cores die op 2,5 GHz draaien; de X3 8750 heeft drie cores die op 2,4 GHz hun werk doen. We voelen beide processoren aan de tand op een Gigabyte GA-MA790FX-DQ6-moederbord (met AMD 790FX-chipset) en een Asus Crosshair II Formula-moederbord (met nVidia 780a-chipset). Als referentie dient de Phenom 9700 op 2,4 GHz.

VERSCHILLEN
Ondanks de hogere kloksnelheid zien we maar weinig verschil tussen de 9700 en 9850. In PCMark05 is het verschil 1 procent, in Cinebench 10 is het met 3 procent net iets hoger. De X3 laat wel een duidelijk verschil zien bij deze applicaties: het gebrek aan een vierde core kost 11 respectievelijk 39 procent ten opzichte van de X4 9850. Overigens ziet het plaatje er anders uit bij het draaien van games: hier is het programmeren voor meerdere cores duidelijk nog niet doorgedrongen. Zowel Crysis als World In Conflict tekenen zo goed als geen verschil op tussen de triplecore- en quadcore-cpu en ook bij Unreal Tournament 3 zijn de verschillen marginaal.
Wel is de nieuwe B3-stepping te prefereren boven de Phenom-met-bug. In de AMD OverDrive-applicatie klokken we probleemloos over, waar dit met de Phenom 9700 nog met systeemcrashes werd 'beloond'. Toch bieden ook de nieuwe Phenoms bijster weinig speelruimte; het is te hopen dat AMD snel komt met 45nm-versies van de Phenom.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • voor games zijn drie cores genoeg
  • vrijwel geen prijsverschil met X4 9750
Bij de straatprijzen van de nieuwe Phenom-processoren valt op dat het prijsverschil tussen gelijkgeklokte Phenom X3's en X4's zo goed als nihil is. Een gegronde reden om voor de triplecore-processor te kiezen is er dan ook niet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Processoren

Tags:

Laatste reactie