AMD heeft de slag aardig te pakken sinds de Phenom II. De 940 was de eerste processor sinds lange tijd die weer een beetje concurrentie kan bieden aan Intels Core 2 quad core reeks. Na een paar maanden ddr2-modellen te hebben gefabriceerd, komt AMD nu met de ddr3-versie van de Phenom II, waarvan de 955 Black Edition het vlaggenschip is.

En ze moeten gedacht hebben: Intel, here we come!

AMD heeft lang vastgehouden aan de ddr2-techniek. Dat is niet gek, want ddr2 is lange tijd een stuk goedkoper geweest dan ddr3, terwijl de prestaties niet veel slechter zijn. Echter, langzaam maar zeker wordt ddr3 goedkoper – en sneller – en wordt het dus interessant over te stappen op een platform wat dit geheugen accepteert. Zodoende is AMD nu ook overstag en brengt het de Phenom II met ddr3-controller op de markt.

Top notch


Wij hebben de Phenom II 955 Black Edition getest in combinatie met een high-end Adata 1600x V2.0 4GB geheugenset, een MSI 790 FX-GD70 moederbord en een ATI Radeon HD4870 videokaart. Een leuke set, zo blijkt, want de scores zijn uitermate netjes.
Zo zien we een keurige score van 13.402 in Cinebench 10, wat gelijk is aan een QX9770 van Intel. Dezelfde trend zien we terug in 3DMark Vantage, waar onze 955 een cpu-score behaalt van 11.500 punten, wat erg dicht in de buurt ligt van de 12.000 die een 9770 neerzet.
Als we met Everest 5.1 naar geheugenprestaties kijken, zien we dat AMD zijn zaakjes goed op orde heeft, op één ding na. Lezen en kopiëren gaat razendsnel; respectievelijk 9 GB/s en 10 GB/s. Echter, schrijven gaat met ‘slechts’ 7 GB/s en dat doet Intel beter. Wellicht dat de schrijfsnelheid met wat fijnslijpen van diverse instellingen te verbeteren is.
Als we verder testen in Everest, zien we dat de Phenom II tijdens de benchmark haasje over speelt met de QX9650 en soms zelfs in de buurt komt van de Core i7 965, al is dat alleen met de CPU AES-test die erg gevoelig is voor kloksnelheid en niet echt met meerdere cores werkt. Toch zijn we verbaasd dat de 955 zonder overklokken of andere foefjes consequent in het rijtje high-end quad cores meedoet en meerdere malen Intel het leven zuur maakt. Het geeft duidelijk aan dat AMD eindelijk zijn zaakjes weer op orde heeft.

Overklokken


DePhenom II 955 is een zogenaamde Black Edition, wat wil zeggen dat AMD de multiplier heeft vrijgelaten. Dat moet overklokken vergemakkelijken, omdat de gebruiker door middel van een hogere multiplier de snelheid van de processor kan verhogen. De htt-snelheid (een soort fsb) gelijk kan blijven en de rest van het systeem dus op standaardsnelheid blijft werken. Uiteraad is ook de htt-snelheid gewoon op te voeren, tezamen met de multiplier. AMD meldt dat een snelheid van 3,8 GHz gemakkelijk haalbaar is met goede luchtkoeling. Met waterkoeling moet men nog verder kunnen komen. Wij hebben 3,9 GHz gehaald met high-end koeling van Thermalright (TRUE 120).

Koopje


De nieuwe Phenom II scoort dus erg goed. Zo goed dat het een realistisch alternatief is voor een QX-processor van Intel die een klein fortuin kost. Dat moet deze AMD wel erg duur maken, of niet? Nou, nee dus! De Phenom II 955 kost ongeveer 250 euro! En om het nog mooier te maken: hij past op een AM2(+)-moederbord. Al raden we aan een AM3-moederbord aan te schaffen, omdat deze beschikken over een nieuwere, snellere chipset en de mogelijkheid bieden om sneller ddr3-geheugen te gebruiken, wat natuurlijk bijdraagt aan de prestaties.
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Erg indrukwekkende prestaties

  • Upgrade-vriendelijk

  • Scherp geprijsd

  • Pittige TDP

We kunnen eigenlijk maar één ding concluderen: de AMD Phenom II 955 BE is erg snel. Het is een serieuze concurrent van de huidige QX9650 en QX9770. De geheugenscores zijn erg goed – op de schrijfsnelheid na – en de scores in onze benchmarks zijn gelijk aan de top Core2-reeks van Intel. Op bepaalde vlakken kan de 955 meekomen met de Core i7-reeks, al zullen deze wel sneller blijven bij zware multithreaded applicaties. Echter, als we vervolgens kijken naar platform vriendelijkheid en prijs, dan wint AMD met gemak.

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten