abonneren

Phenom II X4 905e

De gemiddelde quad core verstookt toch wel rond de 100 watt als hij aan het werk wordt gezet. Dat is niet heel prettig als u een krachtige htpc of server wilt samenstellen. AMD heeft een interessante oplossing: de e-serie. Super energiezuinige processoren die wel over de nodige spierballen beschikken. Wij kijken naar de nieuwe Phenom II X4 905e.

De e-serie is niet nieuw. Wat wel nieuw is, zijn de hogere kloksnelheden die AMD weet te realiseren bij de quad cores. De Phenom II 905e tikt op 2500 Mhz. En dat met een tdp van slechts 65 watt!

Lagere spanningen


AMD weet het wattage zo laag te houden, vanwege de lagere spanning waarop de cores werken: 1,15 volt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AMD Phenom II 965 die tot 1,5 volt mag gebruiken. Door het veel lagere voltage, daalt ook het energieverbruik en tevens de warmte uitstoot. En dat is natuurlijk erg interessant voor de bezitters van bijvoorbeeld een htpc.

Snappy performance


De Phenom II 905e beschikt over totaal 4 x 128KB L1, 4 x 512KB L2 en 6MB gedeeld L3 cache. Kortom: het is een volwaardige Phenom II.
We hebben de Phenom gecombineerd met een Asrock 880GX Extreme 3-moederbord, 4GB ddr3-1600 geheugen van Kingston, een HD4870 en een 150GB Velociraptor. Opvallend is hoe heerlijk responsief het systeem werkt. We hoeven nooit te wachten op het openen van programma's en het installeren van onze benchmarksoftware gaat heerlijk vlot.
Als eerste draaien we Cinebench R10. De score van de energiezuinige Phenom: 10291. Niet slecht!
In PCMark Vantage gaat de Phenom met 7372 punten ook voor een heel aardige score voor een 65 watt cpu. In 3DMark scoort de X4 905e een nette 8845 punten. De cpu score is netjes, maar niet superhoog met 8794.

Prijs en prestaties


De Phenom is dus lekker vlot. Nu hadden we dat wel verwacht bij een quad core met L3 cache en een snelheid van 2500 MHz. Wat echter interessanter is, is de prijs / prestatieverhouding. De Phenom kost gemiddeld €165. En dat is prijzig voor een cpu met deze prestaties. Het probleem is echter dat de e-series per definitie een minder gunstige prijs/prestatie-verhouding hebben dan hun standaardbroertjes. Phenom II 955 kost net zoveel de 905e. Daarmee is de prijs/prestatie ratio een beetje zoek. U moet dus écht op zoek zijn naar een zuinige, koel draaiende processor én vlotte processor, wil de e-serie in aanmerking komen.

Overklokken


Het lage tdp van de e-serie kan heel interessant zijn voor overklokkers. De grootste vijand is namelijk hitte. En omdat de e-serie koeler draait, is het overklokpotientieel doorgaans groter. Wij hebben de proef op de som genomen met een Asrock 890GX-moederbord. De 2,5 Ghz Phenom II 905e draaide zonder problemen op 3,9 Ghz met luchtkoeling; 1,4 Ghz meer dan standaard. En daarvoor was slechts 1,45 volt nodig. Dat is een beter resultaat dan we met de 955BE en 965BE hebben geboekt. En die hebben ook nog een vrijgegeven multiplier!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Vlot
  • Superzuinig
  • Blijft koel
  • Overklokt bizar goed
  • Prijs is pittig voor de prestaties
De Phenom II X4 905e is een goede, vlotte cpu die zijn werk koel en erg zuinig doet. Daardoor is hij bijzonder interessant voor energiebewuste consumenten. Wie gewoon een goed presterende cpu zoekt voor een scherpe prijs, kan beter voor een 'gewone' Phenom II gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Processoren

Tags: