abonneren

Phenom II 550 Black Edition

AMD heeft met de nieuwe Phenom II een leuk product in handen. Hij is lekker vlot, draagt een ddr3-controller in zich en biedt voor overklokker genoeg reserve. Tot voor kort bestond de serie alleen uit triple en en quad core modellen. Vanaf nu begint AMD echter ook dual-core processoren in de schappen te leggen. Wij bekijken de Phenom II X2 550 BE.

De naamgeving geeft al aan dat de processor in het high-end dual core segment thuis hoort. Toch kost de Phenom II X2 550 Black Edition met Callisto-kern maar €100. Deze Callisto-kern is een variant op de Deneb-kern die we al kennen van de Phenom II X4. Om tot de Phenom II X2 te komen, heeft AMD simpelweg twee cores weggelaten.

Cache en kernen


De Deneb-kern wordt gefabriceerd volgens het 45nm procedé. De volledige cpu bestaat uit vier kernen met 64KB L1- en 512KB L2-cachegeheugen per kern. Om het geheel af te romen, voegt AMD 6MB gedeeld L3-cache toe en implementeert het een supersnelle ddr3-controller. Op deze modulaire basis bouwt AMD al zijn nieuwe processoren. Bij de Phenom II X3 laat AMD één kern weg. Bij de X2 ‘sneuvelen’ twee kernen. Bij bepaalde Phenom X4 en X3-modellen laat AMD 2MB L3-cache weg. En bij de nieuwe Athlon II verdwijnt zelfs het gehele L3-cachegeheugen. Wel voegt AMD wat L2-cache toe aan de dual core: de kernen krijgen elk 1MB.

Snelheid


AMD heeft de Gigahertz-smaak goed te pakken. De Phenom II X2 550 tikt op 3,1 GHz, wat ruim snel genoeg is voor een prettige snelheidservaring. Dat laat de Cinebench 10-score van 6985 en de 3dMark 2006 cpu-score van 2534 goed zien. Bij 3dMark Vantage zien we een keurige cpu-score van 5470 punten. Wie het niet goed genoeg vindt: de X2 550 is Black Edition, wat wil zeggen dat de multiplier niet vast staat. Er kan dus gemakkelijk overklokt worden.

Wie graag overklokt, grijpt doorgaans naar een Black Edition. Bij deze speciale modellen heeft AMD (of Intel) de multiplier niet vastgezet, waardoor de gebruiker deze omhoog kan zetten wat resulteert in een hogere kloksnelheid. Nu is dit een gemakkelijke methode, maar het garandeert zeker niet een hogere eindsnelheid dan met een ‘gewone’ processor haalbaar zou zijn.

Als we de Phenom II X2 550 gaan overklokken, behalen we met high-end luchtkoeling nét geen 4 GHz met een vcore van 1,48. Een erg indrukwekkende score. Zeker gezien het feit dat we met luchtkoeling te maken hebben. Met waterkoeling moet de 4 GHz-grens te doorbreken zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snel
  • Scherpe prijs
  • Goed overklokbaar
  • Upgrade-vriendelijk
  • Geen
AMD heeft het weer gedaan. De Phenom II dual core is een heerlijk vlotte processor met een uistekend overklokpotentieel. De processor scoort dankzij de hoge standaardsnelheid goed in de game-benchmarks en met de geïntegreerde ddr2- en ddr3-controller is hij vriendelijk voor overstappers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Processoren

Tags:

Laatste reactie