abonneren

Intel Core i7-4770K

Intel houdt ogenschijnlijk zonder moeite zijn bekende ‘tick tock’-procedure vol: elk jaar een nieuwe processor, elke twee jaar een nieuw procedé. Nu is het de beurt aan Haswell, een zogenaamde ‘tock’, die het 22-nanometerproces van Ivy Bridge verbetert. Hoe groot is de prestatiesprong dit jaar?

Intel stuurt voor deze review zijn topmodel, een Core i7-4770K. De Core i7-4770K heeft een standaard kloksnelheid van 3,6 GHz met een tijdelijke turbo tot 3,9 GHz. In de chip zitten vier kernen en vier extra virtuele kernen. Samen met een geïntegreerde HD 4600 grafische chip maakt dat een goed gevulde chip. De letter K staat voor een ontgrendelde processor, zodat je hem naar hartenlust kunt overklokken. Dat kan dan ook vlot. Met de hulp van waterkoeling halen we vlot 4,7 GHz, zowat 1,1 GHz meer dan de standaardklok. Er valt ongetwijfeld nog meer uit te halen, maar onze cpu moet nog andere media overleven.

Intel plaatst net als AMD al een tijdje een geïntegreerde grafische chip op de processor, maar toch kwam het qua grafische prestaties nooit echt in de buurt van AMD. Met de HD 4600 heeft Intel de grafische prestaties echter een stevige boost gegeven. AMD mag dan nog steeds als winnaar uit de bus komen, het verschil is een stuk kleiner geworden. De i7-4770K haalt bij Resident Evil 5 in 720p-resolutie een gemiddelde framerate van 34,7 beelden per seconde. Helemaal niet slecht voor een on-board gpu. AMD’s A10-5800K haalt toch nog 52,9 beelden per seconde. Intel heeft met de HD 5x00-serie wel een sneller antwoord in de pijplijn, maar die volgt pas later dit jaar in specifieke desktop- en notebookprocessors.

Op processorvlak blijft Intel heer en meester. Het heeft de lat opnieuw wat hoger gelegd, al laten we de peperdure Extreme-reeks op de LGA 2011-socket even buiten beschouwing. De Core i7-4770K overtreft zijn voorganger op elk gebied, met soms winsten tot bijna twintig procent. Het verschil met AMD wordt daarmee nog groter, al volgt diens antwoord later dit jaar. Een nieuwe processor betekent bij Intel trouwens meestal een nieuwe processorvoet, en dat is bij Haswell niet anders. Intel maakt gebruik van de LGA 1150-socket, niet te verwarren met de huidige LGA 1155-socket.

Intel kroont zichzelf zo opnieuw tot koning van de processorwereld. Op cpu-gebied is er opnieuw prestatiewinst, maar vooral de grafische rekenkracht gaat met grote stappen vooruit.

Geschreven door: Cédric Van op

Category: Review, Processoren

Tags: Processoren

Nieuws headlines

Laatste reactie