Vijf jaar geleden hield de it-wereld zijn adem in bij het verschijnen van de eerste dualcore processoren. De race om de hoogste kloksnelheid leek voorbij, de race om het grootste aantal cores begonnen. Zo snel liep het echter niet; pas dit jaar komt Intel met de eerste processor met zes cores op de markt.

Van één naar twee, van twee naar vier en nu van vier naar zes. Intel verhoogt beetje bij beetje het aantal cores in het high-end consumentensegment. Dat er nu een zescore in de schappen ligt is geen verbazing, want in het serversegment voert Intel al enige tijd de Xeon 7400 (codenaam Dunnington) met zes processorkernen. De Core i7 980X, codenaam Gulftown, is hier een rechtstreekse afgeleide van. Toch maakt dat de processor niet minder indrukwekkend: met een klokfrequentie van 3,33 GHz en een turbo tot 3,6 GHz, een tdp van 130 watt en ondersteuning voor HyperThreading is de Gulftown een echte krachtpatser. Zoals gebruikelijk introduceert Intel deze high-end processor op het prijspunt van € 1000, wat de voormalig kampioen, de Core i7 975, meteen overbodig maakt.

Moet u nu meteen naar de winkel rennen om deze 980X aan te schaffen? Dat ligt eraan. Er is een reden dat multicoreprocessoren niet de vlucht hebben genomen die aanvankelijk verwacht werd: software. Er is de afgelopen vijf jaar bijster weinig software op de markt gekomen die daadwerkelijk gebruik kan maken van de kracht van meer dan twee processorkernen. In het high-end segment doet vooral Adobe het verdienstelijk; pakketten als Photoshop en Premiere voelen zich als een vis in het water van de multicorevijver. Wie fanatiek met foto- of videobewerking bezig is, kan met de 980X zijn lol op. Het zijn vooral gamers die van een koude (en dure) kermis thuiskomen, mochten ze deze 980X blindelings aanschaffen. Zelfs moderne games zijn nauwelijks in staat alle vier de kernen van een quadcore-cpu te belasten, laat staan zes. Hier is de investering in een zescoreprocessor minder zinnig dan de investering in een high-end grafische kaart.

Deze stelling wordt gestaafd door onze benchmarks. In Cinebench R10, een benchmark die volledig gericht is op rendering, zien we de score van 19373 (Core i7 965 op 3,2 GHz) omhoog knallen naar 27866 voor de Core i7 980X. Dat is een toename van bijna 50 procent! Maar krijgt de 980X een rondje 3DMark Vantage voor zijn kiezen, dan is de score van 8987 punten slechts marginaal hoger dan de 8651 punten die we met de i7 965 halen.

Prettig is dat Gulftown geen nieuw moederbord vereist. Iedereen die een bios-update durft uit te voeren op zijn X58-moederbord kan meteen aan de slag. Wel wordt er een nieuwe standaardcooler meegeleverd; deze is zo hoog en zwaar dat hij niet meer met de normale pushpin-techniek op het moederbord vastgehouden kan worden. Intel levert dus een speciale schroefbracket mee die aan de achterzijde van het moederbord geplaatst moet worden. Overigens werkt de oude Intel-cooler prima samen met de 980X. Omdat deze processor op 32nm geproduceerd wordt blijft de processor in veel gevallen zelfs koeler dan zijn voorgangers – de 965 en 975 werden nog op 45nm geproduceerd.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zes cores

  • energieverbruik relatief laag

  • overkill voor gamers

€ 1000 is veel geld voor een cpu, maar Intel levert met de Gulftown wel een knap staaltje techniek af. Wie de juiste toepassingen draait, kan zijn prestaties tot 50 procent zien stijgen ten opzichte van de huidige topprocessoren. Dat is niet mis; sterker nog, dat zijn prestaties waar AMD (in het consumentenvlak) op dit moment alleen maar van kan dromen. We zijn benieuwd of Intel de komende tijd voor elkaar gaat krijgen om de relatief hoge tdp van 130 watt nog verder naar beneden zal weten te dringen. Mochten zescoreprocessoren op termijn onder de 100 watt uitkomen, dan durven wij er wel op te wedden dat de eerste zescore laptop niet lang op zich laat wachten.

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten