abonneren

Core 2 Extreme X6800

Blauw verslaat groen: Intel is met de Core 2-architectuur duidelijk op het goede pad. De Core 2 Extreme X6800 is de snelste processor die we ooit hebben aanschouwd en laat de AMD FX-62 duidelijk in het stof bijten.

De Extreme X6800 is het voorlopige vlaggenschip van Intel's Core 2-reeks. De processor draait op 2930 MHz, oftewel 11x266 MHz. Daarmee is hij net wat hoger geklokt dan zijn 'normale' broertjes E6700 (2660 MHz) en E6600 (2400 MHz). Verschil in cachegrootte of mogelijkheden is er overigens niet, het enige verschil tussen de normale Duo's en de Extreme is de klokfrequentie. Dat Intel nog niet klaar is met de X6800 wordt bewezen door de X6900 die in het najaar zal verschijnen. Deze is net nog wat hoger geklokt, op 3200 MHz.

De X6800 gaat ongeveer $999 kosten, voor het gemak kunnen we er vanuitgaan dat de straatprijs gelijk komt te liggen met AMD's Athlon FX-62. Kijken we naar prijs-prestatie dan is duidelijk dat AMD zijn eens-zo-grote voorsprong kwijt is in het segment waar het het meeste pijn doet: gaming. De PCMark05- en 3DMark06-testen laten voorsprongen zien van ... respectievelijk 14 procent bij het benchmarken op een identieke configuratie qua geheugen, harde schijf en grafische kaart. Dat is geen kleine voorsprong en AMD zal flink wat registers open moeten trekken om dit gat te dichten.

Naast de opgekrikte prestaties valt ook op dat de Core 2-chips een stuk koeler zijn. De Extreme X6800 is de 'zwaarste' van het stel met een TDP van 95 Watt, maar in vergelijking met zijn voorganger Presler die makkelijk de 130 tot 135 Watt haalde is duidelijk dat er flink aan het energieverbruik gesleuteld is. Bijkomend voordeel is dat de koeler minder vaak op volle kracht staat te werken en computers met een Core 2-chip dus algemeen genomen stiller zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • extreem snel
  • vrij energiezuinig
  • prijzig
Intel heeft met de Core 2 een uitstekend staaltje vakmanschap afgeleverd. Er is een breuk gemaakt met het NetBurst-verleden en de bijbehorende logge, stroomvretende Pentium 4/Pentium D-processoren. Core 2 is niet alleen beter dan zijn voorgangers maar overtreft ook alles wat concurrent AMD in de kast heeft. Of dit lang zo zal blijven is nog de vraag, maar vooralsnog lijkt het erop dat Intel weer op koers ligt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Processoren

Tags:

Laatste reactie