abonneren

Core 2 Extreme QX6850

Intel wil AMD nog even het achterste van hun hakken laten zien, alvorens Penryn in de winkelschappen belandt. Met de Core 2 Extreme QX6850 lanceert de chipfabrikant de snelste processor tot nu toe.

De Core 2 Extreme QX6850 is een vernieuwde uitvoering van de QX6800. Dat wil zeggen: gebleven zijn de vier processorkernen, gebleven is de 8 MB aan cache, maar de frontside bus en de processorsnelheid zijn lichtelijk verhoogd. Net als kleine broer E6750 draait de QX6850 nu op een frontside bus van 1333 MHz. U heeft hier wel een geschikt moederbord voor nodig; bij voorkeur één met de P35/X38-chipset van Intel of de nForce 650/680.

Sneller is niet altijd sneller

De verhoging in fsb betekent dat de processor ook nèt even wat sneller draait. Waar de QX6800 nog op 2,93 GHz draaide, doet de QX6850 op 3 GHz zijn werk. Geen shockerend verschil, maar het zorgt wel voor net even wat extra sjeu. We praten hier over enkele procenten verschil, wat voor een dure processor als deze zeker welkom is. Toch moeten we de QX6850 eigenlijk afraden, als we eerlijk zijn. Het is namelijk absurd om zoveel geld (ca €1100) te betalen voor deze nieuwe processor, nu we aan de vooravond staan van de introductie van de Penryn. Met de introductie van de nieuwe 45nm-modellen zal de prijs/prestatie namelijk erg ongunstig uitvallen voor Intel's huidige topmodel. Het is dus beter te wachten.

Toch kopen?

Wie toch niet wil wachten en een QX6850 wil aanschaffen: de chip is écht snel. Dankzij de geunlockte multiplier kunnen overklokkers er flink wat lol aan beleven, al is de E6750 wat dat betreft een nog betere kandidaat gezien zijn lagere prijspunt. We benadrukken nogmaals dat er géén snellere chip dan de QX6850 op de markt is, dus heeft u het geld er voor over dan bent u in ieder geval tot het einde van het jaar in het bezit van het beste wat de markt u biedt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snelste processor op de markt
  • FSB1333
  • Wordt snel opgevolgd door 45nm-generatie
De beste processor is nu nog beter geworden. Een verhoogde fsb, en daardoor ook een verhoogde klokfrequentie, zorgen ervoor dat de QX6850 geen concurrentie kent. Toch raden wij de aanschaf van deze processor niet aan: gezien de introductie van Penryn (45nm)-cpu's rond het jaareinde lijkt de QX6850 ons wat te duur voor een processor die slechts zo kort de snelheidskroon mag dragen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Processoren

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord