abonneren

Athlon 64 FX-62

AMD heeft met haar FX-processorserie de gamersmarkt weten te consolideren. Met de FX-62 introduceert AMD niet alleen een processor die sneller is dan het huidige FX-60-monster, maar er wordt ook vaarwel gezegd tegen Socket 754 en Socket 939. Deze twee processorsockets worden nu vervangen door het geavanceerdere Socket AM2.

De FX-62 is de nieuwe topprocessor van AMD en bouwt voort op het succes van de FX-60. De processor heeft twee kernen die beiden op 2,8 GHz draaien (en is daarmee effectief een dubbele FX-57). De kernen hebben allebei 1 MB aan L2-cachegeheugen tot hun beschikking en ondersteunen 800 MHz ddr2-geheugen. Ondanks de overstap van Intel naar 65nm houdt AMD het met de huidige generatie AM2-processoren nog op 90 nanometer en dat vertaalt zich naar een redelijk energieverbruik: de FX-62 verstookt maximaal 125 Watt, bijna 40 Watt meer dan de 5000+ (tweemaal 2,6 GHz en 512 KB L2-cache). Gelukkig realiseert AMD zich dat energiezuinige processoren steeds gewilder raken, en op termijn zullen er speciale efficiënte uitvoeringen van de Athlon X2 verschijnen. De normale X2 heeft een thermal design power van 89 W, de X2 EE voor energiezuinige systemen krijgt een tdp van 65 W en speciaal voor small form factor pc's komt er een X2 EE/SS met een nominale tdp van 35 W. Daarmee wil AMD zorgen dat kleine huiskamer pc’s niet het domein van Intel's Core-processoren wordt.

De FX-62 is op dit moment simpelweg de snelste processor die we in ons lab hebben mogen benchmarken. In Sysmark 2004 zet de FX-62 een totaalscore van 247 neer, net wat hoger dan Intel's snelste processor (Presler XE 965). Ook in 3DMark06 weet de FX-62 de Presler met een kleine marge voor te blijven: 2105 tegenover 2079 CPUmarks. In echte games is het verschil groter. Zo scoort de FX-62 in Doom 3 met 126,6 fps terwijl de Presler op 106,6 fps blijft steken, in Far Cry zijn de framerates 133 respectievelijk 109. De FX-62 blijft dus op dit moment voor gamers dé processor om te kopen, zonder enige twijfel.

Er is slechts één probleem met de FX-62, en dit probleem heet "Core 2 Duo". Deze Intel-processor moet vlak na de zomer al in de winkel liggen en voorlopige testresultaten maken duidelijk zelfs de 'normaal' geprijsde Core 2 Duo's de vloer aanvegen met de FX-62. Zelfs in 3d-games weet de Core 2 Duo een voorsprong te behalen die AMD niet zo even met wat verbeteringen en een verhoging van de kloksnelheid kan oplossen. Hoe lang de FX-62 dus nog heer en meester is zal afhangen van de introductie van de Core 2 Duo. Het moge duidelijk zijn dat het een interessante tijd gaat worden voor gamers en dat de kans groot is dat het gamerskamp grotendeels op Intel zal gaan overstappen.

PluspuntenConclusie
  • snelste processor op de markt
  • ddr2-ondersteuning
Met de introductie van de FX-62 is AMD erin geslaagd een succesvolle overstap te maken naar het ddr2-platform. AM2 biedt goede prestaties en de meest vooruitstrevende technieken en is daarmee een waardige opvolger voor Socket 939. Met de FX-62 heeft AMD het roer van de gamersscene nog steeds in handen. De voorspoedige tijden lijken echter voorbij: zoals het er nu uitziet zal Intel's nieuwe Core 2 Duo flink wat aanhang weten af te snoepen van AMD. Tot de introductie van AMD's K8L-architectuur lijken de gouden tijden van AMD in ieder geval tot het verleden te behoren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Processoren

Tags:

Laatste reactie